Pomimo nowelizacji rozporządzenia, które reguluje wymagania jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, Gdańsk zdecydował się utrzymać założenia zgodne z poprzednim - korzystniejszym dla zdrowia gdańszczan- rozporządzeniem.
To z myślą o zdrowym i zbilansowanym żywieniu w placówkach oświatowych powstał program „Gdańsk jeMY zdrowo”, który kontynuowany będzie także w tym roku szkolnym. Program przedstawiony był podczas dzisiejszej konferencji żywieniowej „Wyzwanie: zdrowe wychowanie”, gdzie został zaprezentowany przez prezydenta Piotra Kowalczuka oraz zespół specjalistów, którzy go opracowali i realizują. W konferencji udział wzięli specjaliści z całej Polski, Gdańsk reprezentowali pracownicy Gdańskiego Ośrodka Promocji Zdrowia oraz dr Żaneta Geryk, przewodnicząca Komisji Edukacji Rady Miasta Gdańska.
Piotr Kowalczuk zastępca prezydenta ds. polityki społecznej podczas spotkania mówił:
- Fantastycznie, że zdrowe posiłki są codziennością w coraz większej liczbie gdańskich przedszkoli i szkół. Także w tym roku, pomimo zmian prawnych, chcemy utrzymać wysoki poziom przygotowywania posiłków dla dzieci i młodzieży. W trosce o nasze dzieci tworzymy warunki do ich prawidłowego rozwoju poprzez kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Prezydent zachęcał także rodziców: - Zapytajcie dyrektora czy placówka twojego dziecka ma certyfikat programu „Gdańsk JeMy zdrowo”. To nie zabawa, to walka o życie!
Mając na uwadze politykę zdrowotną miasta oraz podejmowanie systemowych działań w obszarze zdrowia publicznego w Gdańsku konsekwentnie realizowany będzie programu „Gdańsk - jemy zdrowo”. Działania programu i jego wysoki poziom merytoryczny mogą przyczynić się do długofalowych oczekiwanych lepszych wskaźników zdrowotnych wśród gdańskich dzieci.
- To walka o ich zdrowie, przyszłość i życie – podkreśla Kowalczuk.
W mieście na poziomie żywienia zbiorowego wśród placówek oświatowych będą realizowane założenia zgodne z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Szkolenia w oparciu o wytyczne bardziej uszczegółowione, określające min. częstotliwość występowania poszczególnych grup środków spożywczych, określonej zawartości dodawania cukru do potraw oraz rodzaju stosowanych dodatków stanowi bardzo ważny element ochrony Zdrowia dzieci i młodzieży. Po przeprowadzonej ewaluacji pierwszego cyklu programu, szkolenia uznane zostały za efektywne i kompleksowe.