Do wspólnego gotowania i biesiadowania zaprosi dzieci Hany – Egipcjanin i kucharz, który pracuje i mieszka w Gdańsku. Jest też wolontariuszem MOPR. Stara się przybliżać kulinarny dorobek przodków także gdańszczanom. Pizza, którą przygotuje z dziećmi – choć to potrawa włoska – zostanie więc sowicie doprawiona przyprawami charakterystycznymi dla Egiptu. W programie jest też jej obowiązkowa degustacja. „Egipskie gotowanie” to projekt MOPR. Służy on między innymi przybliżaniu dzieciom z rodzin objętych pomocą, innych kultur, w tym kulinarnych. Ma też integrować, uczyć tolerancji. Otwierać na świat, jego nowe smaki i kolory.
– To fantastyczne, że ci mieszkańcy Gdańska, którzy pochodzą z różnych stron świata dzielą się bogactwem swojej ojczystej kultury. Takie spotkania, podczas których dzieci i młodzież mogą poznać i doświadczyć dziedzictwo innych narodów, jest dla nich ważnym doświadczeniem. Dzieci otwierają się na nowe smaki, ale i na świat, na drugiego człowieka. To uczy ciekawości poznawczej i empatii – mówi Piotr Kowalczuk, zastępca prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej.