PORTAL MIASTA GDAŃSKA

Kucharz, kelner czy hotelarz? Przyjdź na konferencję dla gimnazjalistów!

Kucharz, kelner czy hotelarz? Przyjdź na konferencję dla gimnazjalistów!
W środę 8 lutego w godz. od 10.00 do 14.00 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (Al. Legionów 7 w Gdańsku) odbędzie się konferencja zawodowa „Mądry wybór = dobry zawód”. Jest to kolejne spotkanie przygotowane dla rodziców i uczniów gimnazjów, którzy chcieliby poznać ofertę gdańskich szkół zawodowych. Będzie to okazja dla tych, którzy chcieliby swoją przyszłość związać z branżą gastronomiczno-hotelarską.
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Podczas konferencji odbędzie się prezentacja zawodów: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik kelner oraz oferta szkoły branżowe I stopnia w zawodzie kucharz. Będzie to również okazja, by spotkać się z przyszłymi pracodawcami, a także wziąć czynny udział w wielu warsztatach zdrowego żywienia. W ten dzień będzie można odwiedzić pracownie i z bliska zobaczyć jak wygląda dzień w szkole.
- Dzisiejsza szkoła techniczna i zawodowa nie może uczyć bez partnerstwa branży. I nie chodzi tu tylko o obowiązkowe szkolenia i praktyki wynikające z rozporządzeń czy planów nauczania, ale o odpowiedzialne wspieranie uczniów i nauczycieli poprzez organizację warsztatów, konkursów, szkoleń i pokazów najnowszych trendów w obszarze gastronomii i hotelarstwa – mówi Dyrektor ZSGH w Gdańsku Wiesława Bromber, zapraszając na konferencję gimnazjalistów.

Poznaj przyszłego pracodawcę
Ważnym elementem konferencji, będzie spotkanie z pracodawcami współpracującymi ze szkołą. Przedstawią oni perspektywy i możliwości zatrudnienia w szeroko pojętej branży gastronomiczno-hotelarskiej. W spotkaniu udział wezmą Dyrektor Sylwia Gadomska z Grupy AccorHotels (w skład której wchodzą Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto, Hotel Novotel Gdansk Centrum, Hotel Mercure Gdansk Posejdon, Hotel Novotel Gdańsk Marina, Hotel Sofitel Grand Sopot), Dyrektor Operacyjny Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto Krzysztof Rek, Grażyna Polacka – Hołdys Regionalny Koordynator T&C i szef Kuchni Łukasz Miecznikowski.

Tajniki zdrowego jedzenia
W trakcie konferencji młodzież ZSGH w ramach realizacji projektu e-Twinning "Eat right, be bright" będzie uczyła gimnazjalistów sporządzania zdrowego śniadania, sałatek, surówek, soków, smoothie, koktajli. Gimnazjaliści obejrzą także scenki obsługi gościa VIP w pracowni symulacyjnej i w recepcji oraz w pracowniach obsługi konsumenta.
Na zakończenie konferencji dla gimnazjalistów przygotowano interaktywny konkurs o zdrowym żywieniu z nagrodami.

Masz zawód i praktykę - masz pracę!

Lider w nauczaniu
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich od 70 lat kształci w poszukiwanych na krajowym i europejskim branżowym rynku pracy. W Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2017 przyznano placówce tytułu srebrnej szkoły za bardzo wysoką zdawalność egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe i bardzo dobrą zdawalność egzaminów maturalnych. Szkoła posiada również tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych za wysoki poziom nauczania, doskonale wykwalifikowaną kadrę, osiągnięcia uczniów w konkursach.

Szkoła zapewnia praktyki w najlepszych trójmiejskich hotelach i restauracjach, między innymi: w sieci Hoteli Accorhotels, Grupie Dobry Hotel, Grupy Rezydent, w Hotelu Hilton, Hotelach Haffner, Scandic, Królewski, Grand Cru, Szydłowski, w restauracjach Metamorfoza, Pod Łososiem, Ala Francaise, La Cucina, Patio Espaniol, Pierogarni u Dzika, Tłusta Kaczka.

Uczniowie szkoły mogą uczestniczyć w praktykach zagranicznych w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Niemczech, w prestiżowym Instytucie Poula Bocuse we Francji. Szkoła realizuje unijne projekty e-Twinning, Erasmus+, POWER za co wyróżniono placówkę za największą aktywność na polu współpracy zagranicznej w ramach programu ERASMUS+ i wcześniejszych w latach 2007-2015. Szkoła umożliwia ukończenie dodatkowych kursów branżowych: carvingu, baristów, barmanów.

Warto podkreślić, że autorzy najnowszego raportu „Barometr zawodów” wskazali zawód kucharza jako deficytowy w 15 pomorskich powiatach (min. gdańskim, puckim i kartuskim). Według pracodawców za mało jest na rynku odpowiednio wykształconych osób w tym zawodzie.

Tydzień zawodowca trwa cały rok
Konferencja „Mądry wybór = dobry zawód” jest kolejnym spotkaniem organizowanym przez gdańskie szkoły zawodowe podczas roku szkolnego 2016/2017. Dotychczas uczniowie poznali już oferty: Zespołu Szkół Architektury, Krajobrazu i Handlowo-Usługowych, Zespołu Szkół Energetycznych oraz Zespołu Szkół Morskich. Jeszcze w lutym młodzież będzie mogła odwiedzić Zespół Szkół Łączności oraz na początku marca Szkoły Okrętowe i Ogólnokształcące Condradinum.
Gdański Tydzień Zawodowca w tym roku trwać będzie od 6 do 11 marca.

Przypomnijmy, że nadal możliwe jest zgłaszanie kandydatów do konkursu „Pracodawca przyjazny szkole zawodowej”
Nominacje można zgłaszać do 14 lutego.
- Firmy współpracujące z gdańskimi szkołami pokazują, że można w sposób odpowiedzialny wspierać zawodowców osiągając synergię w działaniach na rzecz podnoszenia kompetencji absolwentów i realizacji oczekiwań pracodawców. Tylko z nimi ma sens budowanie programów szkolenia i rozwoju szkolnictwa zawodowego - mówi Piotr Kowalczuk Z-ca Prezydenta Miasta Gdańska ds. Polityki Społecznej. - Wspólnie dokonujemy zmian w szkolnictwie zawodowym, które będą służyły rozwojowi gospodarki Gdańska i metropolii. Konsekwentnie powtarzamy za pracodawcami „Masz zawód i praktykę, masz pracę” – kończy Kowalczuk.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.gdansk.pl/urzad-miejski/Wybierz-firme-przyjazna-gdanskiej-szkole-zawodowej-rusza-konkurs-dla-pracodawcow,a,69507

Olimpia SchneiderUrząd Miejski w GdańskuKancelaria PrezydentaReferat Prasowyolimpia.schneider@gdansk.gda.pl
Olimpia Schneider - najnowsze
Olimpia SchneiderUrząd Miejski w GdańskuKancelaria PrezydentaReferat Prasowyolimpia.schneider@gdansk.gda.pl
Olimpia Schneider - najnowsze