Link do opisu wydarzenia: XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Żywność w strategii Zielonego Ładu”na Politechnice Gdańskiej

XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Żywność w strategii Zielonego Ładu”na Politechnice Gdańskiej

Data: 1 - 2 lipca 2021 r.
Miejsce: Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej ul. Gabriela Narutowicza 11/12 Gdańsk
Organizator: Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk wraz z Katedrą Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej oraz Oddziałem Gdańskim Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Wspieramy to!

Szczegóły wydarzenia

Baner promujący sesję Żywność w strategii Zielonego Ładu

Jubileuszowa, XLV Sesja Naukowa odbędzie się w dniach 1-2 lipca 2021 roku na Wydziale Chemicznym PG. Spotkają się na niej zaproszeni wybitni specjaliści z polskich uczelni i przedstawiciele przemysłu żywnościowego. W programie konferencji przewidziano prezentacje najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w technologii żywności i żywieniu człowieka.

Tematyka konferencji nawiązuje do strategii Unii Europejskiej określanej jako Europejski Zielony Ład, wyznaczającej kierunki rozwoju gospodarki do 2030 roku. Produkcja żywności „od pola do stołu” gra w niej centralną rolę. Europejska żywność musi być bogatym źródłem składników odżywczych, nie stwarzać zagrożeń zdrowotnych oraz mieć wysoką jakość sensoryczną, a jej produkcja powinna wywierać jak najmniejszy wpływ na środowisko.

Wykłady, komunikaty ustne i plakaty przedstawią szereg aspektów dotyczących m.in. kierunków rozwoju w przetwórstwie żywności zorientowanej na konsumenta, bezpieczeństwa i toksykologii żywności, metod oceny jakości, roli mikroorganizmów w żywności, trendów w żywieniu człowieka, nutrigenomiki i metabolomiki, znaczenia żywności i żywienia w dobie zagrożeń epidemiologicznych, żywności w chemoprewencji niezakaźnych chorób chronicznych.

Szczegóły dotyczące Sesji można znaleźć na stronie internetowej

Miejsce