Link do opisu wydarzenia: Smaki Kultury - Kuchnia Palestyny

Smaki Kultury - Kuchnia Palestyny

Data: 24 kwietnia 2021 r.
Godzina: 19:00
Miejsce: Facebook NCK
Organizator: Nadbałtyckie Centrum Kultury

Szczegóły wydarzenia

Czy wiecie jak smakuje szakszuka? Co się jada w dolinie Jordanu ? Co to jest halal ? O tym oraz jak smakuje kuchnia palestyńska dowiecie się z kolejnego odcinka "Smaków Kultury".

Na białym stole: patelnia z szakszułką, obok sztuće, chleb, szklanka wody, pomidory i skorupki po jajkach

 

Spotkanie z kuchnią Palestyny odbędzie się w sobotę 24 kwietnia 2021r. o g.19.00, a gościem będzie Hani Hraish.

Hani Hraish o sobie:
„Nazywam się Hani Hraish, pochodzę z Palestyny. Urodziłem się w mieście Tubas na Zachodnim Brzegu Doliny Jordanu. Do Polski przyjechałem w roku 1982 jako stypendysta rządu polskiego na studia. Najpierw uczyłem się języka polskiego w Studium Języka Polskiego przy UŁ, a rok później trafiłem do Gdańska jako student PG.

W roku 1984 poznałem swoją żonę Helenę Szabanowicz przy położeniu kamienia węgielnego meczetu w Gdańsku. Mamy piątkę wspaniałych i już dorosłych dzieci i wnuczkę Alicję. Po transformacji w Polsce w roku 1989 zająłem się swoim biznesem, głównie w handlu i gastronomi.

Przez 15 lat byłem imamem Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej i meczetu w Gdańsku. Z moją żoną Heleną i przy współpracy z Miastem Gdańsk z ś.p. prezydentem Pawłem Adamowiczem na czele organizowaliśmy kilka projektów kulturalnych, a także organizowaliśmy pierwsze w historii Dni Kultury Muzułmańskiej w RP. W tym czasie w meczecie w Gdańsku przez cały rok odbywały się spotkania z mieszkańcami naszego regionu i nie tylko. Z Heleną byliśmy i nadal jesteśmy zaangażowani w dialog międzyreligyjny i międzykulturowy. Nasza działalność zawsze była prospołeczna, dla dobra naszej wspólnoty muzułmańskiej, gdańskiej, pomorskiej, a nawet szerzej – polskiej. Obecnie jestem działaczem politycznym stowarzyszenia „Wszystko dla Gdańska im. Pawła Adamowicza”, a także gdańskim działaczem społecznym gdziekolwiek gdzie jestem w stanie pomóc, szczególnie w czasie pandemii. Jestem tłumaczem i nauczycielem języka polskiego i arabskiego.

A co do Smaków Kultury, to mam to w genach po swojej rodzinie, zawsze gotuję ze smakiem i z kulturą! Najpierw muszę mieć komu gotować i z kim bym chętnie zjadł! Często dzwonię po znajomych po to, by mogli mi towarzyszyć w przygotowaniu i jedzeniu moich ulubionych potraw. Jak jestem sam, to jem zazwyczaj to co mam już w lodówce. Mam nadzieję, że wkrótce razem z bratem Tomaszem, pokażę jak się przyrządza palestyńskie rarytasy.”

W ramach projektu Wielokulturowe Pomorze Nadbałtyckie Cetrum Kultury zaprasza na cykl spotkań połączonych z warsztatami w formie filmów. Bohaterami są goście, pochodzący z różnych kultur, zamieszkujący Pomorze. Podczas swoich prezentacji internetowych opowiadają o kuchni i potrawach z kraju swojego pochodzenia oraz pokazują jak przyrządzić niektóre potrawy.

Prezentacje na FB oraz na kanale Youtube NCK odbywać będą się w ostatnią sobotę miesiąca.

Miejsce