- Tym, co szczególnie cechuje rok 2020 jest spędzanie dużej ilości czasu w domu. Na nowo aranżowaliśmy swoje mieszkania, tworząc domowe biura, szkoły i przedszkola. Sporo czasu spędzaliśmy też w kuchni, odkrywając pokłady drzemiących talentów kulinarnych. Idąc tym tropem, w tym roku postanowiliśmy połączyć poezję z pasją do gotowania i stworzyć, wspólnie z poetami i poetkami Versopolis, działanie pod szyldem "Przepis na poezję" – mówi Piotr Mielcarek z Instytutu Kultury Miejskiej.
27 listopada przeniesiemy się do kuchni poetów i poetek, których twórczość poznajemy dzięki tegorocznym tomom wydanym w serii Versopolis. Do swoich domów, zdalnie, zaproszą nas Helen Ivory, Samantha Barendson, Josep Pedrals i Maarten Inghels. Z każdym porozmawiamy o tym, o czym rozmawia się w kuchni, czyli o jedzeniu, życiu i poezji. Nagrania dostępne będą na stronie Europejski Poeta Wolności.
Jak zaczynasz swój dzień? Czy w gotowaniu przestrzegasz receptur? Jaki jest Twój przepis na poezję? Do jakiego dania możesz porównać swoją twórczość? To niektóre pytania, na które w intymnej, kuchennej, domowej atmosferze odpowiadają poeci i poetki
Rozmowy z poetami uzupełnią wiersze czytane w kuchennej scenerii przez Małgorzatę Brajner i Jacka Labijaka. Wideo można obejrzeć premierowo na stronie Europejski Poeta Wolności od 27 listopada od godziny 14.00.