Pączki prawdopodobnie znane były już w starożytnym Rzymie. Na polskich stołach zaczęły pojawiać się około wieku XV. Z tą jednak różnicą, że ani w smaku, ani w wyglądzie nie przypominały dzisiejszych słodkich lukrowanych smakołyków. Kiedyś wyrabiano je z ciasta chlebowego. Nadziewane były słoniną i smażone na smalcu.
Dopiero w wieku XVI pączek przybrał formę deseru. W kontekście słodkiego przysmaku pisał o nich Mikołaj Rej. W XVII wieku do pączka dodano drożdży i uformowano go w tak dobrze dzisiaj znaną wszystkim, spłaszczoną kulkę.
Współcześnie pączkowych konfiguracji jest wiele. Mogą być z lukrem lub cukrem pudrem, nadziane tradycyjną marmoladą, adwokatem lub czekoladą. Ilość zawartych w nich kalorii waha się od 250 do 400. Sporo, ale tłusty czwartek jest raz w roku, dlatego w ten dzień, dajmy ponieść się słodkiemu szaleństwu.
Polacy w tłusty czwartek jedzą średnio od dwóch do trzech pączków. Choć są oczywiście i tacy, którzy nie narzucają sobie żadnych limitów. Prawdziwi miłośnicy tych wypieków startują nawet w zawodach jedzenia pączków na czas. Rekord, którego nie udało się dotąd pobić padł w Poznaniu w 2011 roku. W 4 minuty i 36 sekund mieszkaniec tego miasta zjadł 10 pączków. Był nim… Piotr Grzelak.
Może zbieżność imienia i nazwiska z gdańskim zastępcą prezydenta to znak, że warto takie zawody zorganizować w naszym mieście? Na pewno byłoby zabawnie i smacznie!
Jak się robi pączki? Teoretycznie to nic trudnego. Praktyka jednak, zawsze się przydaje, co widać na naszym filmie.