• Start
  • Wiadomości
  • Wiosną jemy pod chmurką. Festiwal Smaków Food Trucków już 1 kwietnia

Wiosną jemy pod chmurką. Festiwal Smaków Food Trucków już 1 kwietnia

Sezon foodtruckowy w Gdańsku tradycyjnie zaczyna się właśnie od tego wydarzenia: w dniach 1-2 kwietnia na parkingu przy AmberExpo odbędzie się IX Festiwal Smaków Food Trucków. Organizatorzy zapowiadają dużo smacznych nowości.
20.03.2017
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Festiwal Smaków Foodtrucków w Gdańsku w 2016 r.

W festiwalu udział weźmie ok. 35 foodtrucków, które przyjadą do Gdańska z całej Polski i będą reprezentować m.in. kuchnie: japońską, indyjską, tybetańską, amerykańską, włoską, meksykańską, śródziemnomorską czy hiszpańską.

Ostatnie rozmowy z właścicielami “polowych kuchni” jeszcze trwają - ostateczna lista foodtrucków wkrótce pojawi się na profilu wydarzenia na Facebooku

- Chętnych do zaprezentowania się podczas festiwalu nie brakuje. Przy wyborze uczestników kierujemy się dbałością o jakość posiłków i ich pomysłowością, a także różnorodnością. Chcemy, żeby reprezentowane były kuchnie ze wszystkich stron świata - mówi Gosia Tomczyk, współorganizatorka Festiwalu Smaków Foodtrucków.

Festiwalowi towarzyszy kilka sprawdzonych wydarzeń. Na podium strefy pokazów zobaczyć będzie można następujące pokazy kulinarne:

- Atelier Smaku - Bezglutenowa kuchnia wegańska Joli Słomy & Mirka Trymbulaka;

- Way of Taste - Magia w Kuchni (przygotowywanie m.in. kulinarnych afrodyzjaków)

- Way of Taste - Wiosenna kuchnia (z użyciem typowych dla tej pory roku składników).

Podczas pokazów przygotowywane będą łatwe w wykonaniu i “szybkie” dania, które bez problemu będzie można później odtworzyć w domowej kuchni.

Na tej samej scenie zaplanowano także pokazy japońskiej szermierki Furokan Kendo

oraz wykład kulinarny o herbacie (o rodzajach, sztuce parzenia i herbacianych podróżach po świecie).

Podczas wydarzenia uczestnicy wybiorą najsmaczniejszego food trucka IX edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Gdańsku. Finał konkursu odbędzie w niedzielę na terenie wydarzenia. Będą również smakowite konkursy kulinarne z nagrodami.

Podczas wydarzenia fani foodtruckowego gotowania muszą uzbroić się w cierpliwość - długość kolejek do poszczególnych “kulinarnych wozów” jest wprost proporcjonalna do popularności tego wydarzenia.

- Polecam odwiedzenie festiwalu przed godzinami obiadowymi, między godziną 10 a 13 - radzi Gosia Tomczyk.

W oczekiwaniu na jedzenie zajrzeć można będzie także do strefy gier (Rebel Game Truck, Live Quest - gry planszowe, Portal Pub - Xbox i PS4, turniej FIFA). Dla dzieci przygotowano kącik z zabawami plastycznymi i malowanie buziek. W strefie chilloutu zaś zagrają trójmiejscy dj-e, w tym m.in. Bułka Paryss’ka.

Dodatkowe atrakcje: RC Pit Stop - pokazy modeli zdalnie sterowanych oraz dronów; Damy nie damy - strefa trickboard (najnowsze modele deskorolek); Fundacja Cudów Szafa - kiermasz charytatywny; Fundacja Spinacz – galeria prac; Giełda płytowa; Bike Festiwal - pokazy rowerowe; Lotor - prezentacja motocykla do Unimoto Drag Racingu.

IX edycja Festiwalu Smaków Foodtrucków w Gdańsku od trzech lat jest imprezą towarzyszącą targom wolnego czasu, czyli Freetime Festiwal, przy okazji którego odbywa się również: Bike Festiwal, Kajak Expo, Festiwal Ogrodów.

Wiosenna edycja Festiwalu Smaków Foodtrucków odbędzie się w dniach: 1- 2 kwietnia 2017. Czynne: sobota w godz. 10-21; niedziela w godz. 10-20. Miejsce: AmberExpo, ul. Żaglowa 11, wstęp wolny.

TV

Kaszubi – tożsamość obroniona. Rozmowa z prof. Cezarym Obrachtem-Prondzyńskim