„Talerzem po mapie - odcienie kuchni żydowskie” - wydarzenie o takim tytule odbyło się w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim w środę, 5 września. Na uczestników czekało wysmakowane spotkanie z żydowską kuchnią i kulturą - poprowadził je Paweł Zyner, restaurator z dwudziestoletnim doświadczeniem, założyciel Restauracji Bagażownia, której oddziały mieszczą się w Łodzi oraz w Sopocie. Od niedawna Zyner jest również zastępcą Ambasadora Austrii.
Podczas Tygodnia Izraelskiego pojawił się nieprzypadkowo - jego rodzina od początków XIX wieku prowadziła w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich, można więc powiedzieć, że zamiłowanie do kuchni Izraela wyssał z mlekiem matki. Jak dobrzy byli w swoim fachu można było się przekonać w trakcie spotkania, podczas którego kucharz Bagażowni przygotował kilka kulinarnych propozycji z sekretnych przepisów Zynerów, w tym dwie na oczach gości: szakszukę i śledzia po królewsku.
Gotowaniu na żywo towarzyszyły opowieści Zynera o smakach Izraela i miejscach, które pod tym kątem warto odwiedzić. Klimat spotkania zbudowała grana na żywo muzyka.