• Start
  • Wiadomości
  • Wielkie gotowanie w Teatrze Szekspirowskim w ramach Tygodnia Izraelskiego

Wielkie gotowanie w Teatrze Szekspirowskim w ramach Tygodnia Izraelskiego

Nie tylko spektakle, performanse oraz wydarzenia muzyczne, ale i kuchnia - trwający w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim w dniach 30 sierpnia-6 września 2018 r. Tydzień Izraelski przyciągnął tłumy widzów... live cookingu, połączonego z opowieściami o kuchni Izraela.
06.09.2018
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Aby zrobić prawdziwego śledzia po królewsku, potrzebna będzie świeża ryba, cebula, rodzynki, migdały, cukier, cynamon i ocet balsamiczny
Aby zrobić prawdziwego śledzia po królewsku, potrzebna będzie świeża ryba, cebula, rodzynki, migdały, cukier, cynamon i ocet balsamiczny
Fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

„Talerzem po mapie - odcienie kuchni żydowskie” - wydarzenie o takim tytule odbyło się w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim w środę, 5 września. Na uczestników czekało wysmakowane spotkanie z żydowską kuchnią i kulturą - poprowadził je Paweł Zyner, restaurator z dwudziestoletnim doświadczeniem, założyciel Restauracji Bagażownia, której oddziały mieszczą się w Łodzi oraz w Sopocie. Od niedawna Zyner jest również zastępcą Ambasadora Austrii.

Chętnych, by skosztować oryginalne dania kuchni izraelskiej, m.in. szakszukę, nie brakowało
Chętnych, by skosztować oryginalne dania kuchni izraelskiej, m.in. szakszukę, nie brakowało
Fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

Podczas Tygodnia Izraelskiego pojawił się nieprzypadkowo - jego rodzina od początków XIX wieku prowadziła w Kaliszu jedną z najstarszych karczm żydowskich, można więc powiedzieć, że zamiłowanie do kuchni Izraela wyssał z mlekiem matki. Jak dobrzy byli w swoim fachu można było się przekonać w trakcie spotkania, podczas którego kucharz Bagażowni przygotował kilka kulinarnych propozycji z sekretnych przepisów Zynerów, w tym dwie na oczach gości: szakszukę i śledzia po królewsku.

Podczas gotowania na żywo w tle rozbrzmiewały standardy muzyki żydowskiej - m.in. Skrzypek na dachu  i  Hava Nagila
Podczas gotowania na żywo w tle rozbrzmiewały standardy muzyki żydowskiej - m.in. "Skrzypek na dachu" i "Hava Nagila"
Fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

Gotowaniu na żywo towarzyszyły opowieści Zynera o smakach Izraela i miejscach, które pod tym kątem warto odwiedzić. Klimat spotkania zbudowała grana na żywo muzyka.

TV

Światowa stolica bursztynu