Portal Miasta Gdańska
PL | EN | DE

W Wielką Sobotę święciliśmy pokarmy, które w niedzielę trafiają na wielkanocny stół

Święcenia odbywały się w sobotę, 31 marca, od rana we wszystkich kościołach katolickich w Gdańsku. Chrześcijańska tradycja błogosławieństwa pokarmów wywodzi się z VIII wieku, praktyka tego obrzędu w Polsce sięga XIV stulecia.

W Wielką Sobotę święciliśmy pokarmy, które w niedzielę trafiają na wielkanocny stół
A
A
data publikacji: 31 marca 2018 r.

Święcenie pokarmów w sobotę, 31 marca 2018 roku, w Bazylice św. Mikołaja w Gdańsku
Święcenie pokarmów w sobotę, 31 marca 2018 roku, w Bazylice św. Mikołaja w Gdańsku
fot. Krzysztof Mystkowski / KFP

Pokarmy wchodzące w skład święconki to najczęściej: 

  • jaja w postaci kolorowych pisanek, które są symbolem nowego życia
  • baranek (najczęściej cukrowy lub czekoladowy), symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa
  • sól kuchenna, która ma chronić przed zepsuciem
  • wędlina, która jest symbolem zdrowia i płodności
  • chleb
  • ciasta świąteczne 

Koszyk, w którym umieszczone są pokarmy jest najczęściej wykonany z wikliny, przystrojony listkami bukszpanu i białą wykrochmaloną serwetką. 

Pokarmy ze święconki spożywamy w gronie najbliższych na śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę.


Więcej zdjęć z Bazyliki św. Mikołaja w Gdańsku


fot. Krzysztof Mystkowski / KFP

fot. Krzysztof Mystkowski / KFP

fot. Krzysztof Mystkowski / KFP


CZYTAJ TAKŻE:

Wielkanocne śniadanie dla potrzebujących gdańszczan na Targu Węglowym. Już po raz dwudziesty

Żurek, ryż i czekoladowe jajko. Wielkanocna tradycja gdańszczan z różnych stron świata



-
oprac. WG (0)
www.gdansk.pl
-
oprac. WG (0)
www.gdansk.pl