PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE
.
Tak może wyglądać Centrum Ekoinnowacji
Tak może wyglądać Centrum Ekoinnowacji
Politechnika Gdańska szykuje się do kolejnej inwestycji. Nowy budynek, zwany Centrum Ekoinnowacji, ma służyć naukowcom i studentom z Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska. W poniedziałek, 5 października, rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej tej inwestycji połączonej z rozbudową dwóch istniejących budynków. Wygrała go pracownia FORT z Gdańska.

W Centrum Ekoinnowacji prowadzone będą badania nad ekologicznymi rozwiązaniami dla budownictwa i transportu. Już sama siedziba ma być przykładem takiego sposobu podejścia do budownictwa. Wytyczne dla uczestników konkursu zakładały projekt gmachu przyjaznego środowisku, wznoszonego z zastosowaniem innowacyjnych technologii. Budynek ma więc być przy codziennym użytkowaniu jak najmniej uciążliwy dla środowiska, bazować na odnawialnych źródłach energii, emitować jak najmniej gazów cieplarnianych, zbierać i oczyszczać wodę deszczową, aby można ją było wykorzystać np. do spłukiwania toalet i podlewania roślin.

I miejsce: projekt pracowni FORT.
I miejsce: projekt pracowni FORT.
mat. prasowe

Więcej miejsca dla studentów

W centrum powstaną nie tylko laboratoria, ale także sale wykładowe i audytoria, bardzo potrzebne największemu pod względem liczby studentów wydziałowi Politechniki Gdańskiej, czyli Wydziałowi Inżynierii Lądowej i Środowiska (WILiŚ). Pod budynkiem ma być ponad 90 miejsc parkingowych.

Gmach stanie w sąsiedztwie istniejących dziś dwóch budynków: Działu Eksploatacji PG przy ul. Siedlickiej (naprzeciwko siedziby Wydziału Mechanicznego) oraz hali Hydro stojącej na tyłach działu. Uzupełni go zaplecze lokalowe, w którym obecnie funkcjonuje WILiŚ (poza skrzydłem w gmachu głównym politechniki).

Nowa inwestycja to nie koniec zmian w krajobrazie tej części kampusu. Wytyczne PG do konkursu zakładały także remont i przebudowę wspomnianych budynków, zwanych potocznie Hydro i Żelbet. Przebudowa ma zapewnić wydziałowi kolejne sale dydaktyczne oraz biura i magazyny.

Ostatnim elementem, który musieli uwzględnić projektanci, był plac między zaplanowanym Centrum Ekoinnowacji i pozostałymi budynkami WILiŚ. Ich zadaniem było zaprojektowanie nowej nawierzchni, małej architektury (ławek, stojaków na rowery), oświetlenia i zieleni.

II miejsce: projekt pracowni KD Kozikowski Design.
II miejsce: projekt pracowni KD Kozikowski Design.
mat. prasowe

Zwyciężyła biel i szarość

Konkurs został ogłoszony 30 marca 2015 r. Spośród 13 pracowni dopuszczonych do udziału, ostatecznie tylko trzy nadesłały swoje prace. Sąd konkursowy postanowił nagrodzić wszystkie.

I miejsce, 50 tys. zł nagrody i i zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki otrzymała pracownia FORT. Komisja uznała jej projekt za najlepiej wkomponowujący się w kampus PG i najbardziej spójny z zabudową ul. Siedlickiej. Jury przypadła do gustu także kolorystyka fasady, utrzymana w odcieniach bieli i szarości.

– Uznaliśmy, że na peryferiach historycznej części kampusu, gdzie mamy do czynienia z zabudową modernistyczną, i w bezpośredniej bliskości biało-szarego budynku Hydro najlepiej sprawdzi się spokojna kolorystyka – tłumaczy Antoni Taraszkiewicz, właściciel pracowni FORT i dziekan Wydziału Architektury PG.

II miejsce i 40 tys. złotych przypadło pracowni KD Kozikowski Design. Propozycja projektantów została uznana za najbardziej oryginalną, choć zdaniem jurorów dużym mankamentem jest zabudowanie istniejących ciągów komunikacyjnych.

III miejsce (30 tys. zł nagrody) otrzymała pracownia Portal-PP ze Szczecina. Komisji spodobała się propozycja dziedzińców na parterze budynku, wielkopowierzchniowe przeszklenia fasad uznano jednak za trudne w utrzymaniu.

III miejsce: projekt pracowni Portal-PP.
III miejsce: projekt pracowni Portal-PP.
mat. prasowe

Może już za pół roku

Realizacja kompleksowej inwestycji ma kosztować ok. 95 mln zł. Teraz, kiedy uczelnia ma już gotowy projekt, wystąpi o środki z puli nowej perspektywy finansowej UE 2014-2020. Prof. Jacek Mąkinia, prorektor PG ds. innowacji i wykładowca na WILiŚ, jest dobrej myśli. Liczy na rozpoczęcie budowy za pół roku.

–  Mam nadzieję, że uda się przekonać decydentów do naszej koncepcji, ponieważ Centrum Ekoinnowacji to bardzo potrzebne miejsce –  mówi prorektor Mąkinia. – Nasz wydział ma najlepsze notowania wśród wszystkich wydziałów budownictwa w Polsce. Zaplecze naukowo- badawcze jest nam niezbędne, by utrzymać tę pozycję. Centrum stanowiłoby doskonałe uzupełnienie dla laboratoriów Wydziału Mechanicznego, które wkrótce zostaną oddane do użytku.

Izabela Białawww.gdansk.plizabela.biala@gdansk.pl
Izabela Biała - najnowsze
Izabela Białawww.gdansk.plizabela.biala@gdansk.pl
Izabela Biała - najnowsze