Przepis na indyka w obłoczkach matematycznych

Dania główne i desery inspirowane królową nauk przygotują uczniowie szkół gastronomicznych podczas konkursu kulinarnego „Matematyka na talerzu – smakołyki na Rok Matematyki”. Każdy może dopingować młodych kucharzy i załapać się na matematyczne „co nieco”, trzeba tylko wysłać e-mail. Impreza 7 listopada.

Przepis na indyka w obłoczkach matematycznych
A
A
data publikacji: 05 listopada 2015 r.

Comugnero Silvana

Konkurs odbędzie się w ramach dobiegającego końca Roku Matematyki na Pomorzu. Zorganizował go Instytut Matematyki Uniwersytetu Gdańskiego we współpracy z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku oraz gdańskim Centrum Edukacji Nauczycieli.

Dziewięć dwuosobowych drużyn uczniowskich wraz z opiekunami będzie miało 120 minut na przygotowanie od początku do końca zaproponowanych przez siebie dań. Obowiązuje zakaz korzystania z półproduktów i gotowych dekoracji.

Nazwy potraw brzmią kusząco, by wymienić choć kilka: „Enigma na talerzu”, „Zapiski młodego matematyka” czy „Indyk w obłoczkach matematycznych”.

Kulinarne wysiłki młodzieży z Gdańska, Gdyni, Elbląga, Przodkowa i Tczewa oceni trzyosobowe jury: dwóch szefów kuchni z gdańskich restauracji oraz matematyk z Uniwersytetu Gdańskiego. Co będą oceniali kucharze, mniej więcej wiadomo, ale jakie cechy dań punktować będzie matematyk?

– Uczniowie będą musieli powiedzieć parę słów na temat swojej matematycznej inspiracji. Na podstawie rozmowy z kucharzami, wyglądu i smaku potrawy postaramy się ocenić, czy rzeczywiście wybraną inspirację udało się zobrazować daniem – mówi dr Aneta Gospodarczyk z Instytutu Matematyki UG. – Sama jestem ciekawa, jak dużą wyobraźnią wykażą się uczestnicy konkursu.

Dwugodzinny proces gotowania umili publiczności opowieść prof. Antoniego Augustynowicza z UG na temat zastosowań królowej nauk w różnych dziedzinach życia. Wystąpią również studentki matematyki, które przybliżą pełną anegdot historię Księgi Szkockiej prowadzonej w gronie lwowskiej szkoły matematycznej, działającej w dwudziestoleciu międzywojennym. Tę grupę tworzyli wybitni polscy matematycy, m.in. Stanisław Banach, Hugo Steinhaus, Stanisław Mazur. W księdze zapisywali najtrudniejsze problemy matematyczne. Na autorów rozwiązań poszczególnych zagadnień czekały kulinarne nagrody fundowane przez matematyków (np. 10 dag kawioru, 1 kg bekonu, zaproszenie na obiad do dobrej restauracji albo żywa gęś).

Kulinarne nagrody wybitnych przedwojennych naukowców zainspirowały gdańskich matematyków do zorganizowania smacznego konkursu. Najlepsze drużyny uczniowskie zdobędą sprzęt kuchenny dobrej klasy.

„Matematyka na talerzu – smakołyki na Rok Matematyki” rozpocznie się o godz. 9 w sobotę, 7 listopada 2015 r., w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al. Legionów 7 w Gdańsku. Degustacje rozpoczną się około godz. 11.30, werdykt jury ok. godz. 12.

Wstęp wolny, organizatorzy proszą tylko o jak najszybsze zapowiedzenie swojego przybycia poprzez e-mail na adres NaTalerzu@mat.ug.edu.pl.

Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora
Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora