• Start
  • Wiadomości
  • Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Przyjdź i posmakuj amoniaczki, morenkę, pasztet z pomuchla, blutkę, leberka...

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Przyjdź i posmakuj amoniaczki, morenkę, pasztet z pomuchla, blutkę, leberka...

Niedziela, 9 czerwca, plac przy Katedrze Oliwskiej - to tutaj w godzinach 9.00-17.00 zaplanowano XIII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Będzie niezwykła okazja, by poznać smaki związane z regionem, wytwarzane w województwie pomorskim według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.
08.06.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbywa się na placu przed Katedrą Oliwską
Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbywa się na placu przed Katedrą Oliwską
fot. Mateusz Ochocki/KFP

 

Produkty regionalne i tradycyjne to wyroby rolno-spożywcze, które pochodzą z konkretnych regionów i charakteryzują się tradycyjną metodą produkcji. Na krajowej liście prowadzonej przez Ministrstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisanych jest niespełna 1800 produktów z całej Polski. Wśród nich jest aktualnie 178 wyrobów z województwa pomorskiego (czwarte miejsce w kraju wśród 16 województw). Część z tych produktów - ale także inne - będzie można spróbować i kupić w niedzielę, 9 czerwca, w godz. 9.00-17.00 podczas XIII Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, który odbywać się będzie na palcu przed Katedrą Oliwską przy ul. Biskupa Edmunda Nowickiego 5.

Wśród oferowanych produktów znajdą się zapewne:

  • smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim
  • ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego
  • najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące bezpośrednio z gospodarstw
  • wędzona sielawa, nazywana przez Kaszubów „morynką”, czy „morënką”
  • tradycyjne rybne przysmaki prosto z rąk gospodyń wiejskich, jak śledź bałtycki po rybacku, śledź po kaszubsku - „Hylyng” opiekany z cebulą lub pasztet z pomuchla (dorsza) po kaszubsku
  • amoniaczki - ciasteczka na niedzielę
  • kaszubski sernik z ziemniakami
  • rogaliki z wiśniami
  • sznëki z glancã
  • pùlwerkùcha - co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza drożdżówkę lukrowaną
  • piwa regionalne
  • czarny salceson (blutka)
  • kaszanka po kaszubsku
  • wątrobianka (leberka) 

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego to także okazja do poznania leczniczych właściwości produktów wytworzonych na bazie ziół i owoców i warzyw. Na stoiskach będzie można kupić: dynię po królewsku, brzad (suszone owoce), syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu. Nie zabraknie też miodów z pomorskich barci.

 

Impreza jest znakomitą okazją do poznania i spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych
Impreza jest znakomitą okazją do poznania i spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych
fot. Mateusz Ochocki/KFP

 

Święto pomorskiej żywności to również możliwość nabycia produktów bezpośrednio od producentów zrzeszonych w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami Sieci są restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, rolnicy, piekarnie, mleczarnie i przetwórnie spożywcze, np. runa leśnego. Ich produkty są oznaczone logo „Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" potwierdzającym, że żywność ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu lub na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Takim przykładem jest piwo pomorskie. Historia piwa w naszym regionie sięga czasów średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie.

 

W ramach Święta Produktu Regionalnego przy Pałacu Opatów w godzinach 11.00-16.00 zostanie przeprowadzony Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Celem konkursu jest nie tylko przybliżenie tradycji kulinarnych Pomorskiego, ale także poszukiwanie potraw i produktów, które mają związek z regionem pomorskim i mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. To również promocja pomorskiej kultury z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności. Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:

- potrawa

- produkt

Pierwsza kategoria przeznaczona jest wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną. Konkurs na najlepszy produkt skierowany jest do producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych. Przeprowadzony zostanie czterech podkategoriach: produkt pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje oraz inne np. produkt mieszany roślinno-zwierzęcy.

 

 

TV

W zoo zamieszkały dwa lemury