• Start
  • Wiadomości
  • Obżarstwo - grzech główny. Grzeszyć będzie pół Gdańska

Obżarstwo - grzech główny. Grzeszyć będzie pół Gdańska

Do tej akcji dołączają także instytucje kultury, salony kosmetyczne, hotele, a nawet Stadion Energa, ale i tak największą atrakcją jest gastronomia. Wielu miłośników domowych obiadków w „weekend za pół ceny” daje się skusić ofercie restauracji, kawiarni i pubów i rusza na poszukiwanie nowych smaków.
22.04.2016
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

W niedzielę na Targu Węglowym mogą pojawić się także, w żółtych koszulkach, wolontariusze akcji Pola Nadziei, podkreślającej rolę opieki hospicyjnej.

Po raz ósmy gdańszczanie, mieszkańcy metropolii oraz turyści będą mogli rozsmakowywać się w atrakcjach Gdańska. Do akcji „Rozsmakuj się w metropolii. Weekend za pół ceny” zgłosiły się w Gdańsku 43 lokale gastronomiczne, 3 obiekty noclegowe, 10 gabinetów spa i beauty, 12 instytucji kultury, Stadion Energa i FUN Arena oraz centrum rozrywki.

 

Rywalizacja Masterchefów

Podobnie jak w poprzednich edycjach „weekendu”, nie zabraknie gotowania na żywo i degustacji w namiocie koło fontanny Neptuna, gdzie odbędzie się Wielki Show Kulinarny. Dwudniowe pokazy, warsztaty i konkursy poprowadzi sprawdzony team: Wojtek Harapkiewicz -  szef kuchni Dworzyska, oraz Michał Turek - dziennikarz prowadzący audycje kulinarne w Radiu Plus.

W sobotę zmierzą się na kulinarne noże masterchefowie: Zuzia Harapkiewicz - uczestniczka kulinarnego programu telewizyjnego „Masterchef Junior”, oraz zwyciężczyni pierwszej edycji „Masterchefa” - Basia Ritz. Restauracja Eliksir pokaże, jak przygotować koktajle molekularne, a Zosia Ziemkiewicz przekona publiczność, że kwiaty są jadalne. Z kolei blogerki kulinarne zaprezentują dania kuchni regionalnej w zdrowej odsłonie. Obok namiotu Agu Leśniewska udekoruje stół w stylu eko.

Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz starannie sieka pietruszkę.

 

Smaki natury i regionu

W niedzielę publiczność pozna smaki i zalety kiszonek, rodzice dowiedzą się, jak przygotować zdrowe koktajle na śniadanie. Dr Małgorzata Kalemba-Dróżdż zaprezentuje tajniki dzikich roślin. Maciej Zachar Chojnacki pokaże stare metody parzenia herbat, a w sieni IKM-u prof. Andrzej Januszajtis opowie o tradycjach gdańskiej kuchni.

Głównym punktem show będzie wspólne gotowanie włodarzy miast i gmin z Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdynia-Sopot, które przystąpiły do tegorocznej akcji „Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. Zadaniem każdego będzie przygotowanie dania ze składników regionalnych w asyście profesjonalnego kucharza. Udział w metropolitalnym gotowaniu potwierdził prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Wspólne gotowanie prezydentów, burmistrzów i wójtów będzie ukoronowaniem tegorocznego przedsięwzięcia na terenie gdańskiej Metropolii, w którym udział weźmie 17 miast i gmin.

Delektujmy się smakiem.

 

Mobilna mapa

Nowością tej edycji gdańskiego „weekendu” będzie specjalny, bezpłatny serwis internetowy www.weekendzapolceny.com z mapą lokali i ich ofertą za pół ceny. Mobilny serwis to pomocne narzędzie szczególnie dla turystów, którzy będą mogli wyświetlić mapę restauracji, teatrów, muzeów na urządzeniu mobilnym (tablet, smartfon), co ułatwi im poruszanie się po mieście szlakiem miejsc „za pół ceny”. Serwis będzie aktywny podczas trwania „weekendu”, czyli 23-24 kwietnia.

Partnerem głównym tegorocznej edycji są trójmiejskie sklepy spożywcze Merkus.

Wielkie Gotowanie zawsze obserwuje tłum ciekawskich.

 

Więcej o gdańskim „weekendzie” na: www.gdansk.pl/rozsmakujsie

Szczegóły dotyczące akcji na terenie Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdyni-Sopot na www.metropoliagdansk.pl



TV

Światowa stolica bursztynu