Nie marnuj jedzenia. Jak gotować w duchu „zerowaste”?

Czipsy ze skóry łososia, bulion z obierek czy sałatka z głąba brokuła – m.in. takie potrawy przygotowano podczas warsztatów, które odbyły się w ramach projektu „Szanuję – segreguję”. Zajęcia z gotowania w duchu „zerowaste” odbyły się w Akademii Kulinarnej K5.
22.05.2019
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Gotowanie w duchu „zerowaste” to gotowanie bardziej ekonomiczne. Wykorzystujemy w nim wszystko co mamy pod ręką, nawet resztki z wcześniej przygotowanych dań czy produkty z kończącą się datą przydatności. Efekty, jak w przypadku tej zupy, mogą zaskoczyć
Gotowanie w duchu „zerowaste” to gotowanie bardziej ekonomiczne. Wykorzystujemy w nim wszystko co mamy pod ręką, nawet resztki z wcześniej przygotowanych dań czy produkty z kończącą się datą przydatności. Efekty, jak w przypadku tej zupy, mogą zaskoczyć
gdansk.pl

 

Czy można gotować w taki sposób, by wykorzystać 95 proc. leżących na stole produktów? Potrzeba do tego wiedzy i wyobraźni, ale jest to jak najbardziej możliwe. Przekonało się o tym pięć gdańskich rodzin, które wygrały casting organizowany przez Zakład Utylizacyjny i od kwietnia br. biorą udział w eksperymencie o nazwie „Szanuję – segreguję”. Podczas ostatniego z cyklu warsztatów rodziny te spotkały się w Akademii Kulinarnej K5, by wspólnie oddać się przyjemności gotowania.

Zanim noże, obieraczki i sprzęty kuchenne poszły w ruch, dla uczestników przygotowano wykład, którego tematem przewodnim był problem marnowania żywności w kraju i na świecie.

- Europa, zaraz po Ameryce Północnej, jest drugim kontynentem, gdzie marnuje się najwięcej jedzenia – mówił Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście. - W Polsce marnujemy 9 mln ton jedzenia rocznie, na jest świecie to 1,3 mld ton rocznie. Dążymy do tego, żeby instytucje jak nasza przestały istnieć, ale na razie nasza działalność jest bardzo potrzebna. Tylko w 2018 roku udało nam się uratować 2650 ton jedzenia, które następnie przekazaliśmy osobom potrzebującym

- Polska jest piętym krajem w Europie, gdzie marnuje się najwięcej żywności - mówił Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście
- Polska jest piętym krajem w Europie, gdzie marnuje się najwięcej żywności - mówił Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście
gdansk.pl

 

Lista zakupów, zakupy w sklepie internetowym, nie robienie zakupów z pustym żołądkiem – to jedne z kilku rad, jak kupować produkty, które zostaną wykorzystane w kuchni, a nie trafią do śmietnika. By gotować w duchu "zerowaste" w pierwszej kolejności nalezy zmienić nawyki. 

- Chcemy pokazać ludziom, że można przygotować genialne posiłki w prosty sposób, wykorzystując 95 proc. składników, które mamy do dyspozycji - mówi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5. - Na dzisiejszych warsztatach królować będzie kuchnia azjatycka, ponieważ azjaci dbają o to, żeby zjadać wszystko.

 

ZOBACZ RELACJĘ WIDEO Z WARSZTATÓW KULINARNYCH

 

 

Makaran azjatycki i bulion z pastą miso, sałatka z glonów wakame czy deser ryżowy z mango - m.in. takie pyszności przygotowano podczas warsztatów kulinarnych. Było pysznie!
Makaran azjatycki i bulion z pastą miso, sałatka z glonów wakame czy deser ryżowy z mango - m.in. takie pyszności przygotowano podczas warsztatów kulinarnych. Było pysznie!
gdansk.pl

 

Oto co zostało z suto zastawionego produktami blatu kuchennego. Umiecie tak gotować? :)
Oto co zostało z suto zastawionego produktami blatu kuchennego. Umiecie tak gotować? :)
gdansk.pl

TV

Czwarty mikrolas już rośnie - zobacz, jak powstawał na Oruni Górnej