PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE
.
Grand Prix Jarmarku św. Dominika przyznane. Poznaj zwycięzców i wyróżnionych
Grand Prix Jarmarku św. Dominika przyznane. Poznaj zwycięzców i wyróżnionych
Które stoiska przykuwają szczególną uwagę podczas tegorocznego, 759. Jarmarku św. Dominika w Gdańsku? Jakie produkty zachwycają? Przedstawiamy werdykt jury Konkursu o Grand Prix Jarmarku św. Dominika - zwycięzców i wyróżnionych w kategoriach Dobry Pomysł oraz Dobry Smak, a także laureata wyróżnienia specjalnego.
759. Jarmark św. Dominika w Gdańsku trwa do 18 sierpnia
759. Jarmark św. Dominika w Gdańsku trwa do 18 sierpnia
Fot. Przemek Szalecki / www.gdansk.pl


Konkurs o Grand Prix Jarmarku św. Dominika organizowany jest od 2001 roku. Jego celem jest wyłonienie najlepszej i najbardziej atrakcyjnej oferty (bądź produktu) prezentowanej podczas Jarmarku. Stoiska ocenia jury, złożone z przedstawicieli mediów, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Urzędu Miasta Gdańska, Rady Miasta Gdańska oraz Rady Dzielnicy.

Podczas tegorocznej edycji, komisja konkursowa szukała najlepszych w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł oraz Dobry Smak. Przyznano także wyróżnienie specjalne, poza kategoriami.

 


WYNIKI KONKURSU O GRAND PRIX JARMARKU ŚW. DOMINIKA 2019

 

KATEGORIA DOBRY POMYSŁ

GRAND PRIX:

THE CANDLE PATRYCJA MARSZK z Gdańska za ekologiczne świece zapachowe

ul. Straganiarska, stoisko nr 95

Wytwarzane ręcznie świece z certyfikowanego, ekologicznego wosku sojowego, który może także służyć do pielęgnacji ciała. Pięknie pachną, bo oryginalne kompozycje zapachowe są autorskim pomysłem właścicielki. Z okazji Jarmarku św. Dominika powstała specjalna imitowana edycja z olejkiem bursztynowym i solą morską. Pięknie zaprojektowane szklane opakowania z drewnianym wieczkiem po wypaleniu się wosku służyć mogą do przechowywania drobnych rzeczy. Zgodnie z trendem „zero waste”.

 

WYRÓŻNIENIE:

MAGAMI POLAND z Warszawy za broszki życia

ul. Grobla III, stoisko nr 15

Ręcznie robione broszki z tasiemki rypsowej z naniesionym elementem odblaskowym, ozdobione kryształami, pomponikami i innymi dekoracjami. Mocowane na opatentowaną magnesową zapinkę, dzięki czemu można je nosić bez obawy zniszczenia materiału, zarówno na cienkim jedwabiu, jak i grubej wełnie czy płaszczu puchowym. Broszka, która w ciągu dnia jest elegancką ozdobą kobiecego stroju, po zmroku staje się doskonałym elementem garderoby, który może uratować życie.

 

WYDAWNICTWO ADAMADA z Gdańska za książkę „Dobra robota” oraz odwagę i pomysł w promowaniu czytelnictwa wśród najmłodszych

ul. Grobla IV, stoisko nr 9

Po co ceramikowi gęsie pióro? Dlaczego farmerowi lepiej myśli się w polu? Co robią rybacy, kiedy czekają na wyciągnięcie sieci? W książce „Dobra robota” autorstwa Elżbiety Pałasz z pięknymi ilustracjami Joanny Czaplewskiej o swojej pracy opowiedzieli przedstawiciele dwunastu arcyciekawych profesji z naszego regionu - od nauczycielki języka kaszubskiego po opiekunkę fok.

 

KATEGORIA DOBRY SMAK

GRAND PRIX Jarmarku św. Dominika 2019:

SMAKOSZ GRZEGORZ SIECZKOWSKI z Rybnika za kanapkę ze śledziem

Przystanek Ołowianka, stoisko nr 5

Nadmorski street food - opiekana, pszenna bułka z płatem śledzika w oleju pod pierzynką z sałatki szwedzkiej z ogórka i cebuli oraz sosu majonezowo-chrzanowego.

 

WYRÓŻNIENIE:

SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA „SIĘ KRĘCI” z Tczewa za lody rzemieślnicze

Przystanek Park Świętopełka, stoisko 219

Lody naturalne, wytwarzane w oparciu o sprawdzone receptury, ze świeżych owoców i mleka krowiego niepasteryzowanego, które charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Podczas produkcji lodów mleko jest pasteryzowane z cukrem i śmietanką, by ich smak przypominał ten znany z dzieciństwa. Oprócz typowych rodzajów, jak truskawka, czekolada czy śmietana, znajdziemy te zupełnie niespodziewane: burak z maliną, cydr, mizeria kaszubska czy pomidor z bazylią. A dla pełnoletnich - o smaku piwa. Wszystkie tworzą ludzie z pasją, część z nich posiada orzeczenia o niepełnosprawności, dla niektórych to pierwsza praca w życiu. Wspólnie udowadniają, że nie ma rzeczy niemożliwych.

 

WYRÓŻNIENIE SPECJALNE

STACJA EKONOMIA SPOŁECZNA, stoiska na Placu Kobzdeja

Przestrzeń tworzona przez przedsiębiorców społecznych, prowadzących działalność na terenie metropolii Gdańsk-Gdynia-Sopot, którzy są przejęci sprawami ludzkimi, którzy pomagają w różnych trudnych sytuacjach. Są wśród nich fundacje, spółdzielnie socjalne i firmy, działające non profit. Znajdziemy tu najlepszej jakości wyroby i jedzenie (m.in. kaukaska kuchnia, torby z recyklingu, rzemieślnicze lody, warsztaty dla dzieci), a jednocześnie wesprzemy odpowiedzialne miejsca pracy i lokalne inicjatywy społeczne.

Strefa czynna od 3 do 11 sierpnia.

 

Zobacz też: 759. Jarmark św. Dominika już trwa. Nowe miejsca i atrakcje PROGRAM

 

oprac. AOwww.gdansk.plredakcja@gdansk.pl