• Start
  • Wiadomości
  • Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 przyznane. Poznaj najlepszy smak i pomysł

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 przyznane. Poznaj najlepszy smak i pomysł

Rozstrzygnięto konkurs o Grand Prix Jarmarku św. Dominika - coroczne prestiżowe wyróżnienie dla najlepszych stoisk, wybieranych w dwóch kategoriach: Dobry Smak i Dobry Pomysł. Zwyciężyła firma Redpoint z Gdańska oferująca hotele dla owadów, i gdańska restauracja Kafëbë - oferująca kaszubskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Jury przyznało też wyróżnienia.
08.08.2020
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Pomysł: ekologiczne, promujące bioróżnorodność domki dla owadów
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Pomysł: ekologiczne, promujące bioróżnorodność domki dla owadów
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Znamy laureatów Gdańsk Press Photo 2020. Zobacz nagrodzone zdjęcia

 

Konkurs o Grand Prix Jarmarku św. Dominika organizowany jest od 2001 roku. Przeznaczony jest dla wystawców, a jego celem jest wyłonienie najlepszej i najatrakcyjniejszej oferty (bądź produktu) prezentowanej podczas danej edycji Jarmarku.

Wystawcy i ich oferta oceniani są w dwóch kategoriach: Dobry Pomysł oraz Dobry Smak. W tej pierwszej pod uwagę brana jest innowacyjność, wysoki poziom wykonania, dobre wzornictwo, oraz walory użytkowe i artystyczne. Produkty z drugiej kategorii muszą zaskoczyć walorami smakowymi, oryginalną recepturą, atrakcyjnym opakowaniem oraz atrakcyjnością w kategoriach handlowych. Komisja ocenia również atrakcyjność ekspozycji i wystroju stoiska oraz profesjonalizm w obsłudze klientów.

 

Jury ocenia m.in. atrakcyjność ekspozycji i wystroju stoiska. Nz. stoisko Redpointgdansk przy ulicy Długie Pobrzeże
Jury ocenia m.in. atrakcyjność ekspozycji i wystroju stoiska. Nz. stoisko Redpointgdansk przy ulicy Długie Pobrzeże
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Wyboru zwycięzców dokonuje jury, złożone z przedstawicieli mediów, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Urzędu Miasta Gdańska, Rady Miasta Gdańska oraz organizatora Jarmarku - Międzynarodowych Targów Gdańskich.

W każdej z kategorii przyznawana jest nagroda główna - Grand Prix - jej laureaci otrzymują okolicznościową statuetką, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł (brutto) do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika. Wręczane są także wyróżnienia - w tym roku jury zdecydowało o przyznaniu trzech.

 

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: kaszubskie smaki w nowoczesnej odsłonie
Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: kaszubskie smaki w nowoczesnej odsłonie
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

WYNIKI KONKURSU:

 

KATEGORIA DOBRY POMYSŁ

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020: Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska (ul. Długie Pobrzeże, stoisko nr 37) - za domki dla dzikich owadów zapylających.

Domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Wykonane są ze sklejki z użyciem naturalnych materiałów, jak kora drewna, liście, szyszki, trawy itp. Są odpowiedzialne społecznie - doskonale wpisują się w trendy: ekologiczne, zero waste, wielokrotnego wykorzystania materiałów i bioróżnorodności. Domki można zamontować wszędzie tam, gdzie owady nie mają dostępu do roślinności - szczególnie w mieście.

 

Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Pomysł - Tajemnice Drewna z Konarzyn
Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Pomysł - Tajemnice Drewna z Konarzyn
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Wyróżnienie: Tajemnice Drewna z Konarzyn (ul. św. Ducha, stoisko nr 13) - za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.

Wycinane w drewnie zwierzęta: koty, psy, wiewiórki, króliki, a także imiona i napisy. Wykonywane na stoisku ręcznie bez użycia lasera, dzięki temu każda praca jest inna i ma indywidualny charakter. Jednocześnie ma wymiar charytatywny - wytwórca zbiera fundusze na protezę nogi. Pieniądze uzyskane z rękodzieła trafią na ten cel.

 

Wystawca został wyróżniony m.in. za mini warsztat stolarski, gdzie na bieżąco wykonuje ręcznie ozdoby
Wystawca został wyróżniony m.in. za mini warsztat stolarski, gdzie na bieżąco wykonuje ręcznie ozdoby
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl


KATEGORIA DOBRY SMAK

Grand Prix Jarmarku św. Dominika 2020: Kafëbë z Gdańska (Przystanek Ołowianka, stoisko nr 1) - za propagowanie tradycyjnej kuchni kaszubskiej w nowoczesnym wydaniu.

Kuchnia prowadzona z pasją, z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i przepisów, ale w nowej odsłonie. Zaskakujące smaki, intrygujące połączenia i szeroka oferta lokalnych produktów sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Znajdziemy tu chrupiącą bułkę z delikatną, tradycyjnie przyrządzaną gęsiną, lub ze śledziem. Na miejscu można także kupić paprykarz helski, ryby w zalewie czy słodkie, przygotowane z naturalnych składników konfitury.

 

Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: regionalne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób
Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: regionalne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Wyróżnienie: Bekon z Więckowych (Przystanek Ołowianka, stoisko nr 2) - za wołową wędzonkę długodojrzewającą kociewską.

Wędzonka wytwarzana przez gospodarstwo rodzinne prowadzone „z dziada pradziada”, z certyfikowanego mięsa ekologicznego pochodzącego z własnego gospodarstwa. Produkcja odbywa się w sposób tradycyjny. Na miejscu możemy także kupić certyfikowaną kukurydzę - bez GMO, i inne regionalne rarytasy.

 

Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: ryby w zalewie, przygotowywane w rodzinnej firmie
Wyróżnienie Jarmarku św. Dominika 2020 w kategorii Dobry Smak: ryby w zalewie, przygotowywane w rodzinnej firmie
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Wyróżnienie: OL-MAT Sp. z o.o. z Kruszwicy (ul. Grobla IV, stoisko nr 8) - za ofertę ryb smażonych w zalewie octowej i octowo-pomidorowej.

Rodzinna firma zajmująca się przetwórstwem rybnym na skalę regionalną. Założyciele to kucharze nie tylko z wykształcenia, ale przede wszystkim z powołania. W ofercie dostępne różne gatunki ryb, np. leszcz, węgorz, sielawa czy łosoś.

Na 760. Jarmark św. Dominika zabierz dzieci. Czeka na nie moc atrakcji. PROGRAM

 

TV

Po Wielkanocy zacznie jeździć autobus na wodór