Portal Miasta Gdańska
PL | EN | DE

Futurystyczne Sobieszewo i inne wizje młodych architektów [WIZUALIZACJE]

Okolice ulicy Wałowej i Brama Sobieszewska były tematem konkursu dla przyszłych architektów, który został rozstrzygnięty 26 czerwca (poniedziałek). Jakie koncepcje zagospodarowania tych terenów proponują studenci? Zobacz sam.

Futurystyczne Sobieszewo i inne wizje młodych architektów [WIZUALIZACJE]
A
A
data publikacji: 26 czerwca 2017 r.

Sobieszewo za ponad 30 lat?
Sobieszewo za ponad 30 lat?
Michał Malewczyk, Tomasz Kruszyński

Aż 41 zespołów projektowych wzięło udział w dziewiątym już studenckim konkursie na projekt koncepcyjny dotyczący terenu Gdańska organizowany przez Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Wydział Urbanistyki i Architektury Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Tym razem przyszli architekci w ramach jednego konkursu wybierali spośród trzech lokalizacji:

- kwartału w rejonie ulic Wałowej i Więcierze

- kwartału w rejonie ulic Wałowej, Rybaki Górne i Jana Heweliusza

- rejonu Bramy Sobieszewskiej.

Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się na Politechnice Gdańskiej. Jury zadecydowało o przyznaniu następujących nagród i wyróżnień (ufundowanych przez Prezydenta Miasta Gdańska)

I nagrodę (6 tys. zł) otrzymali Michał Malewczyk i Tomasz Kruszyński za pracę “Niemiasto 2050” dotyczącą zagospodarowania Bramy Sobieszewskiej.

Jest to praca niezwykła, choćby dlatego, że opis projektu przedstawiony jest w formie sztuki teatralnej (rozmowy Witruwiusza z Bogiem na temat Sobieszewa).

Jak nadmieniają autorzy projektu na podstawie prognoz profesjonalnych futurologów, około roku 2050: “Sfera życia publicznego przeniesie się w dużej mierze w “niemiejsce” jakim jest internet, a człowiek zamieszka w mniejszym organizmie jakim będzie “niemiasto”. Te jednostki mieszkalne powstaną na bazie dzisiejszych wsi i będą stanowiły połączenie krajobrazu naturalnego z “niewidzialną” architekturą, która stanowi poszanowanie wiejskiego krajobrazu kulturowego”. Opierając się na tej tezie, stworzyli scenariusz dla Sobieszewa na najbliższe 35 lat, zaczynając od rewitalizacji przestrzeni.

Od lewej: Michał Malewczyk, Tomasz Kruszyński autorzy zwycięskiego projektu Niemiasto 2050
Od lewej: Michał Malewczyk, Tomasz Kruszyński autorzy zwycięskiego projektu Niemiasto 2050
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska

- Chcemy odtworzyć historyczną tożsamość Sobieszewa, dla której wzorcem architektonicznym ma być dawna zabudowa kurortowa i domy rybackie - mówi Tomasz Kruszyński. - Ten wzorzec nazwaliśmy “nowoczesną stodołą”, w tego rodzaju budynkach inspriowanych przeszłością mogłyby się mieścić restauracje, punkty usługowe czy też Wyspa Skarbów GAK. Oprócz tego proponujemy stworzenie dużych terenów spacerowych i rekreacyjnych nad rzeką.

Uzupełnieniem tych zmian w późniejszej przyszłości będzie podziemny biurowiec, skonstruowany w taki sposób, by pracujący w nim mogli wyłonić się spod ziemi, jak na ruchomej scenie. Znajdą się wówczas w otoczeniu parku, pod którym zbudowany zostanie gmach.

“Ze względu na globalne, kompleksowe i futurystyczne, niecodzienne podejście autorów do rozwiązania problemów Wyspy Sobieszewskiej, opracowanie daleko odbiega od pozostałych prac konkursowych, przedstawiając śmiałe przewidywania innego sposobu życia, zamieszkiwania i pracy… W całym opracowaniu widać ogromne poszanowanie natury.” - napisali jurorzy o zwycięskiej pracy.

Znajdź biurowiec (pod ziemią, widoczne białe koła to miejsca, w których podziemna scena może wywindować pracujących na powierzchnię)
Znajdź biurowiec (pod ziemią, widoczne białe koła to miejsca, w których podziemna scena może wywindować pracujących na powierzchnię)
Michał Malewczyk, Tomasz Kruszyński

II nagrodę (4,5 tys. zł) otrzymały Sylwia Możejko i Marta Ratkowska za koncepcję zagospodarowania kwartału ulic Wałowa/Więcierze.

W ocenie jurorów: “opracowanie szczególnie odważnie podejmuje walkę z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego wskazując na potrzebę otwarcia opracowanego kwartału na zbudowane już Muzeum II Wojny Światowej. W wyniku tej idei autorki zagospodarowały działkę po obwodzie różnorodnymi, interesującymi formami zabudowy, w styku z muzeum lokalizując niekubaturowe (lekkie - red.) elementy rekreacyjne”.

Kwartał Wałowa/Więcierze wg laureatek II miejsca
Kwartał Wałowa/Więcierze wg laureatek II miejsca
Sylwia Możejko, Marta Ratkowska

III nagrodę (3,5 tys. zł) otrzymał zespół: Paulina Węgrzynowska, Uliana Yanishevska, Joanna Turłowicz i Olesya Kornilova za za koncepcję zagospodarowania kwartału ulic Wałowa/Rybaki/Heweliusza.

Projekt doceniono za propozycję bogatego programu usługowo - mieszkaniowego ze zróżnicowaną wielkością metraży mieszkań, a także za wprowadzenie lekko pochylonych dachów w proponowanych miejskich budynkach, które razem z kamieniczkami tworzą zbiór dobrze dobranych form architektonicznych.

Propozycja laureatów III miejsca dla kwartału Wałowa/Rybaki Górne/Heweliusza
Propozycja laureatów III miejsca dla kwartału Wałowa/Rybaki Górne/Heweliusza
Paulina Węgrzynowska, Uliana Yanishevska, Joanna Turłowicz, Olesya Kronilova

Przyznano również trzy równorzędne wyróżnienia (po 2 tys. zł). Otrzymali je:

- Julia Ciomek

- Agata Owczarek i Karolina Pietruszka

- Daniel Borzyszkowski, Kacper Brzuszek, Albert Ciesielski i Kacper Czaja.

Jedna z wyróżnionych prac, fragment koncepcji dla kwartału Wałowa/Więcieże
Jedna z wyróżnionych prac, fragment koncepcji dla kwartału Wałowa/Więcieże
Julia Ciomek

Kwartał Wałowa/Heweliusza/Rybaki Górne - wyróżnienie
Kwartał Wałowa/Heweliusza/Rybaki Górne - wyróżnienie
Agata Owczarek, Karolina Pietruszka

Kwartał Wałowa/Heweliusza/Rybaki Górne - kolejna propozycja i wyróżnienie
Kwartał Wałowa/Heweliusza/Rybaki Górne - kolejna propozycja i wyróżnienie
Daniel Borzyszkowski, Kacper Brzuszek, Albert Ciesielski i Kacper Czaja


-
Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora
-
Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora