• Start
  • Wiadomości
  • Autorskie menu, gratisowe napoje. Wraca Restaurant Week - festiwal sztuki restauracyjnej  

Autorskie menu, gratisowe napoje. Wraca Restaurant Week - festiwal sztuki restauracyjnej  

Dwanaście restauracji z Gdańska, po sześć z Gdyni i Sopotu, bierze udział w festiwalu sztuki restauracyjnej Restaurant Week. Tegoroczna edycja dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia i sposobom ograniczania marnotrawienia pożywienia. Festiwal potrwa do 5 lipca.
18.06.2020
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
dobryfestwiawl
W tegorocznym Restaurant Week bierze udział dwanaście restauracji z Gdańska 
Mat. prasowe Restaurant Week

 

Jak mówią organizatorzy Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne zrzeszające najbardziej autorskie restauracje w Polsce. W tym roku z powodu pandemii wiosenną edycję Restaurant Weeku, zaplanowaną na kwiecień, przesunięto na połowę czerwca. I tak wiosenna edycja potrwa trzy tygodnie lata - od 17 czerwca do 5 lipca. Bierze w niej udział ponad trzysta najciekawszych restauracji z czternastu regionów Polski. W tym roku festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście. Hasłó ma być podziękowaniem odwiedzającym restauracje za ich wsparcie w okresie zamknięcia i powrót gości już po odmrożeniu obostrzeń. 

 

Trójmiasto Restaurant Week: trzy dania za 49 zł. Zarezerwuj stolik

 

- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week. - Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście!

Na gości czekają popisowe trzydaniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl i nowość - Coca-Cola w prezencie. Aby wesprzeć restauracje w dobie pandemii, organizatorzy przygotowali festiwal dowozów, Delivery Week, w trakcie którego biorące udział restauracje przygotowywały specjalne dania na dowóz.  

Festiwal odbywa się w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Warszawie, Łodzi, Szczecinie, Białymstoku, Rzeszowie, regionie Podhala, Silesii i Lubelszczyzny. W Trójmieście udział w nim biorą 24 restauracje: dwanaście z Gdańska, sześć z Sopotu i sześć z Gdyni.  

Do festiwalu dołączyły nowe miejsca, które wcześniej nie brały udziału w festiwalu to np. Marmolada Chleb i Kawa i Atelie BonŻur, Fischgartenz Gdańska, Secretariat z Sopotu. 

 

Deptak na Wajdeloty. Udany pierwszy dzień - tłumy gości, mieszkańcy przychylni

 

Każde z miejsc przygotowało dwie wersje menu do wyboru, większość lokali ma do wyboru opcję dla wegetarian lub wegan. Menu składa się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Wyboru menu i restauracji dokonuje się przez stronę: restaurantweek.pl. Każdy gość do menu dostanie gratisowe napoje od partnerów, a festiwalowe menu dostępne jest w cenie 49 zł.  

Wszystkie biorące udział w festiwalu lokale podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń. 

Festiwal wyjątkowo potrwa 18 dni. Rozpoczął się 17 czerwca, a zakończy - 5 lipca.  



Restauracje w Trójmieście:

 

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva

 

Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro

 

Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, PUNKT Gdynia, Taverna Zante

 

TV

Światowa stolica bursztynu