Pokarmy wchodzące w skład święconki to najczęściej:
- jaja w postaci kolorowych pisanek, które są symbolem nowego życia
- baranek (najczęściej cukrowy lub czekoladowy), symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa
- sól kuchenna, która ma chronić przed zepsuciem
- wędlina, która jest symbolem zdrowia i płodności
- chleb
- ciasta świąteczne
Koszyk, w którym umieszczone są pokarmy jest najczęściej wykonany z wikliny, przystrojony listkami bukszpanu i białą wykrochmaloną serwetką.
Pokarmy ze święconki spożywamy w gronie najbliższych na śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę.
Więcej zdjęć z Bazyliki św. Mikołaja w Gdańsku
CZYTAJ TAKŻE:
Wielkanocne śniadanie dla potrzebujących gdańszczan na Targu Węglowym. Już po raz dwudziesty
Żurek, ryż i czekoladowe jajko. Wielkanocna tradycja gdańszczan z różnych stron świata