Słodka rozpusta! Zobacz, jak się robi pączki (WIDEO)

Mogą być z lukrem lub cukrem pudrem, nadziane tradycyjną marmoladą, adwokatem lub czekoladą. Wariantów jest wiele. Ilość zawartych w nich kalorii waha się od 250 do 400. Sporo, ale tłusty czwartek jest raz w roku, dlatego w ten dzień, dajmy ponieść się słodkiemu szaleństwu.
04.02.2016
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Pączki możemy robić na wiele różnych sposobów

Polacy w tłusty czwartek jedzą średnio od 2 do 3 pączków. Choć są oczywiście i tacy, którzy nie narzucają sobie żadnych limitów. Prawdziwi miłośnicy tych wypieków startują nawet w zawodach jedzenia pączków na czas. Rekordzista z 2015 roku pochłonął 10 pączków w 6 minut i 36 sekund.

Pączki prawdopodobnie znane były już w Starożytnym Rzymie. Na polskich stołach zaczęły pojawiać się około wieku XV. Z tą jednak różnicą, że ani w smaku, ani w wyglądzie nie przypominały dzisiejszych pączków. Kiedyś wyrabiano je z ciasta chlebowego. Nadziewane były słoniną i smażone na smalcu. W wieku XVI pączek przybrał formę deseru. W kontekście słodkiego przysmaku pisał o nich Mikołaj Rej. W XVII wieku do pączka dodano drożdży i uformowano go w tak dobrze dzisiaj znaną wszystkim, kulkę.

Z pączkami związany jest też pewien przesąd. Kto nie zje choć jednego pączka w tłusty czwartek, tego szczęście w danym roku ominie. Niezależnie od tego, czy jesteśmy przesądni, pilnujmy, by przyjemności omijały nas jak najrzadziej!

 

TV

Budowa basenu we Wrzeszczu jeszcze w tym roku