Firma Versus stała się właścicielem dawnego budynku przychodni kolejowej w 2010 roku. Remont obiektu i przeobrażenie go w hotel połączony z browarem zajęło 3 lata. Najwięcej czasu zabrało otrzymanie pozwoleń i skompletowanie dokumentów, ponieważ budynek wpisany jest do rejestru zabytków.
- To bardziej wielki dzień ulgi niż radości - przyznaje Cezary Zieliński, właściciel hotelu i prezes firmy Versus. - Radość będziemy mierzyli wynikami, które nastąpią po tym dniu.
Początkowo w hotelu miało się znaleźć 39 pokoi. Finalnie jest ich 38. Podczas prac remontowych zdecydowano, że zamiast dwóch oddzielnych pokoi, powstanie jedno studio. W hotelu znajduje się więc 1 apartament, 11 pokoi jednoosobowych i 25 pokoi dwuosobowych o powierzchni od 20 do 65 m kw.
Infrastruktura budynku była dla architektów jednocześnie wyzwaniem i utrudnieniem. Finał prac jest taki, że pokoje, choć urządzone w podobnej kolorystyce, różnią się od siebie. Standard każdego z nich określa nazwa pożyczona od gatunków piw. Począwszy od nazwy bazowej, czyli „stout”, a kończywszy na najwyższej klasie, którą jest „jopen”.
- Chcielibyśmy być bardziej hotelem butikowym, który oferuje inne rozumienie jakości - mówi Cezary Zieliński. - Bardzo wierzę, że to miejsce odzyska swój magiczny charakter, który miało 100 lat temu, gdy zostało zbudowane.
ZOBACZ, JAK WYGLĄDA HOTEL
Ceny za dobę hotelową jeszcze nie są znane. Prawdopodobnie - w najbliższym czasie - cena za nocleg wyniesie około 439 zł. W przyszłym miesiącu uruchomione mają zostać gabinet masażu i sala fitness.
Częścią, która powinna zainteresować gdańszczan jest browar.
- Browar jest chyba ważniejszą częścią tej inwestycji - mówi Cezary Zieliński. - Jest próbą ustanowienia nowej jakości w tej dziedzinie. Mamy bardzo dobrą aparaturę niemiecką, mamy browarmistrza, który jest bardzo dobrym fachowcem. Wierzymy, że nasz produkt zadowoli nawet najbardziej delikatne gusta beerofilów.
Czytaj także:
Nowy hotel i browar przy dworcu Gdańsk Główny - lada chwila otwarcie
Kuchnia wielokulturowa jak duch Gdańska. Taką tworzy Przemysław Formela z Browaru PG4