VILLA EVA

VILLA EVA

Villa Ewa – restauracja kultywuje najlepsze tradycje kulinarne Gdańska Wrzeszcza. Zarówno wystrój, jak i menu ukazują szacunek i zrozumienie dla tradycji w najlepszym rozumieniu.

Wysmakowana, secesyjna aranżacja wnętrza, dyskretna elegancja i prawdziwie domowa atmosfera to mieszanka stylu, który tworzy ten rodzinny lokal. Familia Państwa Kulczyckich godnie ugości każdego miłośnika dobrego smaku! Lokal oczarował wiele sławnych osób, polityków, ludzi rozrywki, kultury i sztuki. Każdy poczuł się tutaj jak u siebie i pozostawił wspomnienia. W restauracji podziwiać można fotografie sław, które wizytowały wrzeszczański lokal. Wśród nich znajduje się dwóch Gdańszczan – noblistów: Lech Wałęsa i Günter Grass. Ten ostatni mieszkał tu przez kilka tygodni i chętnie wracał podczas podróży do Gdańska. Z jego inspiracji właściciele lokalu stworzyli  unikalne, zmieniające się sezonowo menu Güntera Grassa, które niezmiennie gwarantuje niezapomnianą podróż w świat dawnego Gdańska.

Jako ciekawostkę warto nadmienić, że w restauracji można wypić Kawę Kulczyckiego – legendarnego wiedeńczyka polskiego pochodzenia, który otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Wiedniu i  miał swój wydatny wkład w sukces odsieczy wiedeńskiej Króla Jana III Sobieskiego.

Pâté z gęsiej wątróbki z karmelizowanymi owocami, grzanką i konfiturą z czerwonej cebuli

Cena 28 PLN

Gęsina w towarzystwie owoców i cebuli to niezaprzeczalnie tradycyjny klasyk. W grassowskiej interpretacji szefa kuchni Villi Eva objawia jednak swoje zupełnie nowe, współczesne oblicze. Na talerzu zaaranżowano ją w formie geometrycznej figury wyciętej z kawałka charakternie podkreślonego ziołowymi akcentami wątróbkowego pâté w otoczeniu kunsztownej dekoracji z sześcianów żubrówkowej galaretki, kleksów malinowego musu i kopczyka konfitury z czerwonej cebuli. Całości dopełnia cienka i chrupiąca grzanka.

Rosół powoli gotowany na wołowym ogonie z małymi pierogami faszerowanymi szpinakiem

Cena 16 PLN

Tym, którzy mieliby ochotę doświadczyć szlachetnej wołowej słodyczy w wielce eleganckim stylu należałoby polecić grassowski rosół z Villi Eva. Jego sekret tkwi w niezakłóconym zbędnymi dodatkami wywarze z wołowych ogonów, który gotował się długo, wolno i spokojnie. Wyrafinowaną esencjonalność można docenić, racząc się rosołem w jego czystej postaci lub w towarzystwie niczego mu nie ujmujących faszerowanych szpinakiem pierożków, które spowija swoją bursztynową tonią.

Gorzko-słodkie placki

Cena 20 PLN

Günter Grass miał kaszubskie korzenie, toteż klasyczne kaszubskie placki z patelni jadać musiał wielokrotnie, zwłaszcza że wyraźnie wspominał o nich w swoich dziełach. W Villi Eva takie placki podaje się w karmelowo-pomarańczowym anturażu, co czyni z nich deser słodko-gorzki, wszakże jednak wielce wyborny. Spróbować należy ich bezsprzecznie, zwłaszcza że pomarańczową konfiturę robią tu na miejscu, zresztą podobnie jak i wiecheć z cienko krojonej kandyzowanej pomarańczowej skórki.

Kontakt

ul. S. Batorego 28 B
58 341 67 85
info@villaeva.pl