AMBER SIDE

AMBER SIDE

Amber Side to restauracja, która może być ambasadą kulinarną nowej kuchni gdańskiej. Przestronny i świetlisty lokal mieści się w stoczniowym otoczeniu Europejskiego Centrum Solidarności. Urządzony w nowoczesnym, europejskim stylu na pewno sprawdzi się zarówno podczas lunchu, jak i bardziej eleganckiej kolacji.  Jak na bursztynową restaurację przystało w karcie dań i alkoholi znaleźć można potrawy nawiązujące do smaków morza. Specjalnością kuchni jest wyśmienita zupa rybna i ryby podawane na wiele sposobów. Warte szczególnej uwagi są bałtyckie śledzie, zarówno te smażone jak i  marynowane a la matias. Na miłośników mocniejszych trunków czeka wódka amber inside  – która w swym smaku ma bursztynową nutę.

Tatar z polędwicy wołowej, salami picante, pistacje, marynowana cebula

Cena x PLN

Wołowy tatar z wieprzową salami? Czy to prowokacja z pogranicza mezaliansu czy też zupełny przypadek? Dopóki danko nie pojawi się na talerzu, takich pytań można stawiać sobie do woli, jednakże już pierwszy kęs każe sądzić, że jedyne pytanie, jakie można by ty zadać, należałoby skierować do kelnera – czy jest szansa na repetę? Ten tatar jest bowiem w swej postępowości tak mocny, że spokojnie możne stawać w szranki z najprzedniejszymi klasykami gatunku. Szef kuchni doskonale wie, co robi. Tatar sieka ręcznie, dodaje mu pistacji i marynowanej cebuli, całość dekoruje siekaną salami i tak podaje do zjedzenia. Próżno szukać tu żółtka, ale – doprawdy – zupełnie go tu nie brak!

Kremowa zupa rybna z kąskami ryb bałtyckich

Cena x PLN

Takiej zupy rybnej trzeba tym wszystkim, którzy ze względu na niewyjaśnione choć może i uświadomione fobie rybnych zup nie tykają. Ta z Amber Side przywodzi na myśl najprzedniejszy homarowe bisque, choć w istocie jest zbudowaną na morskim wywarze kremem z polskich warzyw korzeniowych. Dzięki temu ma przepiękną bursztynową barwę, a niezapomniany morski aromat i szlachetny rybny smak zupy podkreślają zanurzone w niej kawałki dorsza i łososia.

Podwędzana pierś kaczki na musie z buraka z marynowaną czerwoną cebulą, popcornem z kaszy gryczanej i opiekanym ziemniakiem

Cena 39 PLN

Kaczka w stylistyce Amber Side to propozycja dla tych, którzy głoszą, iż jej klasyczna forma smażonego na patelni krwistego kawałka jakoby ich nudzi. Tutaj kucharz najpierw umieszcza kaczą pierś w kąpieli próżniowej, następnie krótko ją podwędza, aż wreszcie traktuje ogniem. W efekcie na talerzu ląduje kawałek drobiu miło różowy w środku i równie miło złocisty na zewnątrz. Towarzyszy mu czerwona cebula z mocnej marynaty oraz burak pod postacią łagodnego musu. Kompozycje wieńczy kilka małych ziemniaczków w mundurkach i określana mianem popcornu posypka z gryczanej kaszy.

Kontakt

pl. Solidarności 1
695 809 099
h.piotrowicz@amberside.pl