TATAR Z DORSZA Z OGÓRKIEM KOMPRESOWANYM, KOPREM ANYŻOWYM I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Tatar z dorsza z ogórkiem kompresowanym, koprem anyżowym i kwaśną śmietaną

Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 100 g świeżego ogórka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka siekanego kopru anyżowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sok z cytryny
  • 60g octu winnego
  • 30g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka obieramy i usuwamy pestki, marynujemy przez 15 min. w zalewie woda-ocet winny 1:1. –sól, cukier. Osuszamy i kroimy w kostkę.
  2. Polędwicę z dorsza kroimy w kostkę. Dorsza mieszamy z cebulką pokrojoną w drobną kostkę, koprem anyżowym i musztardą. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Układamy całość na talerzu, a na wierzchu układamy marynowanego ogórka. Obok dodajemy kwaśną śmietanę.