PASTA ŚLEDZIOWA BABCI MARIANNY

Pasta śledziowa babci Marianny

Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono

Składniki na 4 porcje:

  • 2 solone filety śledziowe
  • 4 jajka
  • 1 l mleka
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 kostki masła
  • sól, pieprz
  • świeży ogórek

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie przez 6 h moczymy w mleku, w lodówce. Masło wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby było miękkie.
  2. Jajka gotujemy na twardo, lecz nie za długo (8-9 minut we wrzątku). Siekamy cebulę oraz wystudzone jajka w 2-3 mm kostkę.
  3. Jajka, cebulę i rybę oraz miękkie masło delikatnie mieszamy, dodajemy pieprz oraz ewentualnie sól.
  4. Odstawiamy całość na 6 godzin do lodówki, aby smaki się wymieszały. Pastę podajemy na pieczywie, udekorowaną świeżym ogórkiem.