5 października w restauracji Hotelu Mercure-Hevelius w Gdańsku odbył się VII Miejski Bal Seniora. Wzięło w niej udział 250 starszych wiekiem gdańszczan!
Idea Miejskiego Balu Seniora jest spójna z założeniami polityki społecznej Unii Europejskiej wobec osób w podeszłym wieku i przypadającymi w tym roku obchodami Europejskiego Roku Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej.
Uczestnikami przedsięwzięcia byli mieszkańcy i uczestnicy domów pomocy społecznej, rodzinnych domów pomocy działających na terenie miasta, dziennych ośrodków wsparcia dla osób starszych, klubów seniora, organizacji pozarządowych działających na rzecz osób starszych.
Bal Seniora był jednym z większych wydarzeń kulturalnych miasta Gdańska skierowanym do osób starszych, był też imprezą, która na stałe wpisała się do kalendarza wydarzeń kulturalnych i społecznych mieszkańców Gdańska. Pozytywny odbiór przedsięwzięcia przez seniorów wskazuje na jej wysoką rangę, ważność i potrzebę corocznej kontynuacji. Tego typu przedsięwzięcia budują pozytywny wizerunek osób starszych jako aktywnych, zaangażowanych członków społeczeństwa, mających rzeczywisty wpływ na życie społeczne i kulturalne miasta Gdańska.
Starsi wiekiem mieszkańcy Gdańska mieli możliwość zaprezentować swój twórczy potencjał, aktywność, bogate doświadczenie w atmosferze miłej zabawy i integracji. Miejski Bal seniora umożliwia budowanie pozytywnego wizerunku osób starszych jako pełnowartościowych członków społeczeństwa, którzy pragną w jednakowym stopniu korzystać z dobrodziejstwa kultury, dostępu do rozrywki i rekreacji. Inicjatywa jest również ważna i potrzebna aby w sposób godny uhonorować seniorów za ich zaangażowanie na rzecz środowiska lokalnego i współpracę w realizacji działań samopomocowych.
Tegoroczna impreza miała bogaty charakter oraz urozmaiconą formułę. W programie były takie atrakcje jak wybór Króla i Królowej Balu (zostali nimi Marianna i Hubert) oraz liczne konkury i zabawy z nagrodami. Uroczystego splendoru przedsięwzięciu nadała wyjątkowa oprawa muzyczna i występy profesjonalnych artystów. O randze i profesjonalizmie imprezy zdecydowało bogate menu i wiele niespodzianek kulinarnych szefa kuchni restauracji Hotelu Mercure-Hevelius w Gdańsku.
Wioletta Dymarska