Przez “Okno na Świat” do tureckiej kuchni - słuchaj i smakuj na Festiwalu Kultur Świata w niedzielę

Przełamywanie barier, obalanie stereotypów i budowanie dialogu międzykulturowego w niespokojnych czasach - taki ma być trwający właśnie 10. Festiwal Kultur Świata. Oprócz muzyki zespołów o międzynarodowych składach będzie można obejrzeć wystawę zdjęć Jakateriny Saveljevy i wziąć udział w warsztatach teatralnych, tanecznych i kulinarnych. O tureckiej kuchni opowie dzieciom i przygotuje z nimi proste potrawy Anna Fatma Ciftci.

Przez “Okno na Świat” do tureckiej kuchni - słuchaj i smakuj na Festiwalu Kultur Świata w niedzielę
A
A
data publikacji: 14 lipca 2017 r.

Anna Fatma Ciftci zaprasza na przysmaki kuchni tureckiej. Warsztaty dla dzieci i młodzieży odbędą się 15 i 16 lipca, o godz. 12 w Ratuszu Staromiejskim
Anna Fatma Ciftci zaprasza na przysmaki kuchni tureckiej. Warsztaty dla dzieci i młodzieży odbędą się 15 i 16 lipca, o godz. 12 w Ratuszu Staromiejskim
Mat. prywatne

Anna Umięcka: Warsztaty, które odbędą się w ramach 10. Festiwalu Kultur Świata (15 i 16 lipca 2017 r.) poświęcone będą kuchni tureckiej, która nie jest zbyt znana w Polsce. Wielu osobom kojarzy się z tylko z kebabem - bułką z mięsem i ewentualnie z chałwą, a przecież kuchnia byłego Wielkiego Imperium Osmańskiego musi być bardziej skomplikowana!

Anna Fatma Ciftci: - Ani jednego ani drugiego na warsztatach nie będzie, postaramy się złamać ten stereotyp [śmiech]. Prawdziwa turecka kuchnia oparta jest na dużej ilości warzyw. To właśnie pity, które można spotkać w polskich “kebabach” są potrawą bardziej popularną w Turcji, niż kebaby (na warsztatach zrobimy nawet takie jedno danie). A kebab też serwuje się tam inaczej niż w Polsce - to nie bułka, ale samo mięso podawane najczęściej z ryżem, czego u nas raczej się nie spotyka.

W Turcji podaje się też dużo słonych potraw, ponieważ one zatrzymują wodę w organizmie, co jest korzystne w tak wysokich temperaturach. Na warsztatach zrobimy więc też ayran, czyli wodę z solą i jogurtem [od red.: często z dodatkiem siekanego ogórka i szczypiorku]. Ale też sałatkę z kaszą, którą Turcy bardzo lubią. Potrawy nie będą zbyt skomplikowane, bo warsztaty przeznaczone są dla dzieci i to one będą kroić, mieszać i je przygotowywać.

Dwudniowe warsztaty zaprezentują dwie odsłony tej kuchni: słoną i słodką. No właśnie - dlaczego desery w Turcji są tak słodkie? Bakława to, jak na polskie gusta, miodowy ulepek.

- O tak, w Turcji je się bardzo słodkie rzeczy! Chałwa jest słodka, bakława jeszcze bardziej! Nie tak jak w Polsce, gdzie serniczek jest mało słodki, więc bierzemy na talerz duże kawałki [śmiech]. Na warsztatach pokażę też tradycyjne babeczki, które dzieci będą mogły ozdabiać.

Tureckie desery charakteryzuje nie tylko słodycz, ale też duża ilość orzechów. Te przysmaki są po prostu bardzo zdrowe. Bakława to orzechy i miód, a chałwa to przecież orzechy pistacjowe i sezam. A bardzo słodki smak również podyktowany jest koniecznością - wychładza organizm.


Anna Fatma Ciftci
Anna Fatma Ciftci
Mat. prasowe

A jak pachnie turecka kuchnia? Jakie przyprawy dominują?

- Pachnie miętą i kminkiem, jest też pikantna z powodu ostrej suszonej papryki. Dodaje się też różne odświeżające przyprawy jak majeranek, oregano czy pietruszkę.

Skąd u Pani taka świetna znajomość tureckich kulinariów?

- Jestem w połowie Turczynką, mój tata jest Turkiem. Mieszkałam w tym kraju wprawdzie tylko do 6 roku życia, ale nadal gotujemy w domu na sposób turecki.

Czy w Polsce można kupić potrzebne do wykonania takich potraw produkty?

- Tata wspomina, że kiedy przyjechał do Polski w latach 90. to faktycznie był problem. W sklepach nie było takiej różnorodności, a bakłażany, różne gatunki papryki czy jogurty naturalne pojawiały się rzadko, ale teraz sklepy są bardzo dobrze zaopatrzone. Poza tym mamy blisko do Berlina, gdzie mieszka dużo Turków i do ich sklepów wchodzi się jak do Turcji [śmiech].

Czy na warsztaty trzeba się zapisać?

- Nie, wstęp jest wolny. Jeśli będzie ładna pogoda będziemy gotować na zewnątrz, w ogródku Ratusza Staromiejskiego. Jeśli jednak będzie zbyt chłodno - przeniesiemy się na galerii na dole budynku.


CZYTAJ TAKŻE: Okno na Świat”. Poznaj muzykę i sztukę z Hiszpanii, Estonii i Meksyku

Program 10. Festiwalu Kultur Świata / 13-16 lipca 2017 roku


KONCERTY:

- MIRAMUNDO (Hiszpania, Włochy, Brazylia, Meksyk) - 13 lipca / godz. 18:30 / Centrum św. Jana

- ORKIESTRA NAXOS (Grecja/Jemen/Syria/ Izrael/Polska) - 14 lipca/ godz. 18.00 / Centrum św. Jana

- DOBROTO (Ukraina/Polska) - 14 lipca/ godz. 19.30/ Centrum św. Jana

- GREEK JAZZ TRIO-ARES CHADZINIKOLAU (Grecja/ Polska) - 15 lipca/ godz. 20.30 / Centrum św. Jana

- ŜANĜO (Polska) - 15 lipca/ godz. 19.00 / Centrum św. Jana

- CACI VORBA (Polska) - 16 lipca / godz. 19:00 / Centrum św. Jana

- 7. 3-0-3 TANGO FUSION (Argentyna) - 16 lipca / godz. 20.30 / Centrum św. Jana


WARSZTATY

1. Anna Fatma Ciftci - zajęcia kulinarne dla dzieci i młodzieży - 15 i 16 lipca / godz. 12.00 / Ratusz Staromiejski

2. Ania Cegłowska z grupą taneczną Proyecto przygotuje zajęcia z zumby - 15 lipca / godz. 15.00/ plac przed RS, obok pomnika Jana Heweliusza

3. Rita Jankowska z Teatru Błękitna Sukienka - międzypokoleniowe warsztaty teatralne "Wspólne miasto" - 15 i 16 lipca / godz. 13.00 / Ratusz Staromiejski (wymagane wcześniejsze zgłoszenie przez e-mail, Osoby zainteresowane prosimy o zapisywanie się na warsztaty korzystając z adresu: zrobmysztuke@ use.pl)


WYSTAWA

Festiwal otworzy wystawa zdjęć Jakateriny Saveljevy - pochodzącej z Estonii fotoreporterki współpracującej z agencją Reutersa. Saveljeva dorastała w RPA, żyła w Irlandii i Meksyku, a obecnie mieszka w Gdyni. W swoich pracach zwraca uwagę na sprawy społeczne, prawa człowieka i lokalne wspólnoty.


WSTĘP na wystawę oraz warsztaty jest bezpłatny. Na warsztaty teatralne należy wcześniej wysłać zgłoszenie na adres zrobmysztuke@use.pl (liczba miejsc jest ograniczona). Koncerty są biletowane - bilet jednodniowy kosztuje 40 zł (20 zł ulgowy), karnet 100 zł (50 zł ulgowy). Można je kupić: interticket.pl, Księgarnia PWN ul. Korzenna 33/35 oraz na godzinę przed koncertami w Centrum św. Jana (Gdańsk, ul. Świętojańska 5. 


Jednym z gości festiwalu będzie Greek Jazz Trio, który założył mieszkający w Polsce Ares Chadzinikolau. Ich muzyka to fuzja greckiej tradycji, folku i współczesnego jazzu, z nutą romantycznej polskiej pianistyki. Zagrają 15 lipca o godz. 20.30, w Centrum św. Jana
Jednym z gości festiwalu będzie Greek Jazz Trio, który założył mieszkający w Polsce Ares Chadzinikolau. Ich muzyka to fuzja greckiej tradycji, folku i współczesnego jazzu, z nutą romantycznej polskiej pianistyki. Zagrają 15 lipca o godz. 20.30, w Centrum św. Jana
Mat. prasowe



Anna Umięcka (0)
www.gdansk.pl