Odwiedź Politechnikę Gdańską, koniecznie po zmierzchu [ZOBACZ NOWĄ ILUMINACJĘ]

Po trwających pół roku pracach remontowych strefa wejściowa Politechniki Gdańskiej zmieniła się nie do poznania. Uczelnia zainwestowała nie tylko w przebudowę reprezentacyjnego placu przed gmachem głównym, ale także w iluminację swojego największego skarbu - historycznej zabudowy.

Odwiedź Politechnikę Gdańską, koniecznie po zmierzchu [ZOBACZ NOWĄ ILUMINACJĘ]
A
A
data publikacji: 23 grudnia 2016 r.

Iluminacja historycznych gmachów Politechniki Gdańskiej - nie tylko na święta
Iluminacja historycznych gmachów Politechniki Gdańskiej - nie tylko na święta
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska

Wchodzący na teren uczelni przez główna bramę od ul. Narutowicza wstępują na rozległy plac z logotypem uczelni wkomponowanym w nową nawierzchnię. Nie ma już brukowanego wjazdu i klombu przeciętego chodnikiem, nie ma miejsc parkingowych naprzeciwko gmachu głównego. Resztki bruku pozostawiono tylko przy bocznych wejściach do tego budynku.

Placowi przywrócono historyczny, eliptyczny kształt. Niecki dwóch symetrycznie wkomponowanych w nawierzchnię fontann w sezonie wypełni płytka lecz widoczna tafla wody. Nowa posadzka wykonana jest z płyt granitowych zróżnicowanych pod względem wymiarów i odcieni szarości.

- Celem naszego projektu było stworzenie przed gmachem głównym współczesnej, reprezentacyjnej przestrzeni korespondującej z powagą i wartością tego budynku - podkreśla prof. Antoni Taraszkiewicz, wiodący projektant przebudowy, były dziekan Wydziału Architektury PG. - Plac przed przebudową nie miał nic wspólnego ani z rozwiązaniami historycznymi dla tego miejsca, ani ze współczesnymi standardami.

Komponując nową przestrzeń pomyślano o potrzebach jej codziennych użytkowników - ustawiono tu jedenaście dosyć długich betonowych siedzisk pokrytych materiałem imitującym granit nawiązujących barwą do najjaśniejszych płyt nawierzchni (część z nich łukowatym kształtem przypomina kamienne ławy stojące w obrębie schodów wejściowych do gmachu głównego).
 

Betonowe siedziska z pokryciem przypominającym granit ustawione są wzdłuż iluminowanej strefy
Betonowe siedziska z pokryciem przypominającym granit ustawione są wzdłuż iluminowanej strefy
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska

Siedziska są podświetlane od spodu, ale światła na Politechnice Gdańskiej po zmroku można teraz zobaczyć znacznie więcej. Przed zespołem gmachów historycznej części kampusu zainstalowano iluminację eksponującą piękno zabytkowych obiektów w nocy. Założono około 160 doziemnych naświetlaczy, dzięki którym fasady budynków iluminowane są od dołu.

Oświetlona w ten sposób strefa ciągnie się od Laboratorium Maszynowego z wieżą ciśnień, poprzez siedzibę Wydziału Elektrotechniki i Automatyki oraz gmach główny aż po budynek Chemii A.

Uczelnia wykonała też ukłon w stronę rowerzystów, których nie brakuje zarówno wśród wykładowców jak i studentów PG. Mają teraz do dyspozycji 160 stojaków rowerowych na zadaszonych parkingach urządzonych naprzeciwko gmachu głównego.
 

Zadaszone parkingi dla rowerzystów - można pozazdrościć
Zadaszone parkingi dla rowerzystów - można pozazdrościć
Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska

W ramach projektu przebudowy strefy wejściowej na kampus PG przeprowadzono także wymianę: sieci wodociągowej, cieplnej i gazu, kanalizacji sanitarnej i deszczowej, kanalizacji technologicznej. Zainwestowano również w nową zieleń.

Wszystkie prace w ramach przebudowy kosztowały ponad 12 mln zł i sfinansowane zostały ze środków własnych Politechniki Gdańskiej.


Czytaj także:

Budżet Obywatelski także na Politechnice Gdańskiej! 500 tys. zł na projekty pracowników i studentów

Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora
Izabela Biała (0)
www.gdansk.pl
izabela.biala@gdansk.pl
więcej tekstów autora