Konkurs na najładniejsze ogródki gastronomiczne. Dostali nagrody, już myślą o nowym sezonie

Piątek, 22 września, był dniem wręczenia nagród laureatom konkursu na najładniejszy ogródek gastronomiczny sezony 2017. Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji "Fishmarkt Targ Rybny" była szczerze poruszona: - Nie spodziewaliśmy się wygranej, tym bardziej, że wszystko robiliśmy własnym sumptem, bez pomocy fachowców od ogrodnictwa. Ta nagroda od Miasta to dla nas wielki zaszczyt. Myślę, że z roku na rok ranga konkursu będzie coraz większa, a konkurencja między lokalami wzrośnie.

Konkurs na najładniejsze ogródki gastronomiczne. Dostali nagrody, już myślą o nowym sezonie
A
A
data publikacji: 22 września 2017 r.

Wręczenie głównej nagrody dla FishMarkt Targ Rybny. Od lewej w pierwszym rzędzie: Dariusz Gobis, Wojciech Stybor, Barbara Markiewicz (właścicielka restauracji), Piotr Grzelak
Wręczenie głównej nagrody dla FishMarkt Targ Rybny. Od lewej w pierwszym rzędzie: Dariusz Gobis, Wojciech Stybor, Barbara Markiewicz (właścicielka restauracji), Piotr Grzelak
Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

Przypomnijmy: głównymi zwycięzcami konkursu „Najładniejszy ogródek gastronomiczny roku 2017” zostały Hotel Brovarnia i Restauracja Fishmarkt Targ Rybny. Przyznano też dwa wyróżnienia - dla kawiarni Perro Negro i Restauracji Correze. Ten ostatni lokal okazał się być cichą rewelacją konkursu: nie wygrał, ale dwukrotnie zajął drugie miejsce.

W piątek Hotel Brovarnia i Restauracja Fishmarkt Targ Rybny otrzymały po 3 tys. zł brutto. Perro Negro i Restauracji Correze - po 500 zł brutto. Zwycięzcy już teraz deklarują, że pieniądze będą wykorzystane do urządzenia ogródków w przyszłym roku, co zapowiada jeszcze silniejszą konkurencję na następny sezon.

Nagroda w Plebiscycie Internautów dla Hotelu Brovarnia. Od lewej: wiceprezydent Piotr Grzelak, Karolina Wójcik (wiceprezes zarządu, dyrektor Hotelu Gdańsk), Małgorzata Nadolska (prezes zarządu)
Nagroda w Plebiscycie Internautów dla Hotelu Brovarnia. Od lewej: wiceprezydent Piotr Grzelak, Karolina Wójcik (wiceprezes zarządu, dyrektor Hotelu Gdańsk), Małgorzata Nadolska (prezes zarządu)
UMG

- Część tej kwoty przekażę na premie dla pracowników, którzy urządzali ten nasz ogródek i o niego dbali, co w warunkach miejskich nie jest takie proste - podkreśla Barbara Markiewicz, właścicielka Restauracji Fishmarkt Targ Rybny.

ZDJĘCIA WSZYSTKICH FINAŁOWYCH OGRÓDKÓW - zobacz TUTAJ

Wyróżnienie dla Restauracji Correze. Na lewo od wiceprezydenta Piotra Grzelaka stoją przedstawiciele Restauracji Correze: Krzysztof Grazewicz i Agnieszka Szymanowska. Po prawej - blogerka Ewa Kowalska
Wyróżnienie dla Restauracji Correze. Na lewo od wiceprezydenta Piotra Grzelaka stoją przedstawiciele Restauracji Correze: Krzysztof Grazewicz i Agnieszka Szymanowska. Po prawej - blogerka Ewa Kowalska
Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

Sposób wyłonienia dwóch głównych zwycięzców był różny. Hotel Brovarnia otrzymał nagrodę w Plebiscycie Internautów, który trwał przez miesiąc (od 10 sierpnia do 10 września 2017 r.) za pośrednictwem strony gdansk.pl/ogródki. W tym czasie artykuł z głosowaniem miał 6,5 tys. odsłon. Osób głosujących było 2,3 tysiąca. W tej rozgrywce liczyły się w zasadzie tylko dwa lokale. Na Hotel Brovarnia oddano 49 proc. głosów, na Restaurację Correze - 27 proc. Pozostali uczestnicy finału otrzymali poparcie internautów rzędu 1-8 proc.

Wyróżnienie dla Kawiarni Perro Negro. Pośrodku stoi Agnieszka Dąbrowska (przedstwicielka Perro Negro), na lewo od niej - ogrodniczka miejska Joanna Paniec i blogerka Ewa Kowalska
Wyróżnienie dla Kawiarni Perro Negro. Pośrodku stoi Agnieszka Dąbrowska (przedstwicielka Perro Negro), na lewo od niej - ogrodniczka miejska Joanna Paniec i blogerka Ewa Kowalska
Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

Restauracja Fishmarkt Targ Rybny jako zwycięzca została wskazana przez Komisję Konkursową. Pod uwagę brano pięć kryteriów: estetykę elementów wyposażenia ogródka gastronomicznego; oryginalność pomysłu, wybranej formy oraz sposoby realizacji; jakość użytych materiałów; stosowana zieleń; wpisywanie się w otoczenie i kontekst przestrzenny.

Skład Komisji Konkursowej:

Piotr Grzelak - zastępca Prezydenta Miasta Gdańska - Przewodniczący Komisji
Wojciech Stybor - radny Miasta Gdańska, Członek Komisji Polityki Gospodarczej i Morskiej RMG
Ewa Kowalska - gdańska blogerka miejska, autorka serwisu iBedeker
Dariusz Gobis - dyrektor Pomorskiej Izby Rzemieślniczej MSP
Joanna Paniec - ogrodnik miejski, Gdański Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku
Prof. Katarzyna Rozmarynowska - Wydział Architektury, Politechnika Gdańska

Do konkursu zgłosiły się 24 kandydatury. Komisja Konkursowa po wnikliwej dyskusji zakwalifikowała do finału (zwanego II etapem) osiem z nich:

  • Restauracja Correze (ul. Stara Stocznia 2/7)
  • Lookier Cafe & Restaurant (ul. Długa 39)
  • Hotel Brovarnia (ul. Szafarnia 9)
  • Perro Negro (ul. Św. Ducha 37/39)
  • Restauracja FISHMARKT - TARG RYBNY (ul. Targ Rybny 6c)
  • Familia Bistro - Kuchnia Wileńska (ul. Garbary 2/4)
  • Restauracja Japońska 77 Sushi (ul. Długie Pobrzeże 30)
  • T-Bone Steak House (ul. Długi Targ 22/23)
oprac. RD (0)
www.gdansk.pl
oprac. RD (0)
www.gdansk.pl