Do konkursu zgłosiły się 24 lokale. Komisja Konkursowa po wnikliwej dyskusji zakwalifikowała do finału osiem z nich. O wyborze decydowały kryteria: estetyka elementów wyposażenia ogródka gastronomicznego, oryginalność pomysłu, wybranej formy oraz sposoby realizacji, jakość użytych materiałów, stosowana zieleń, wpisywanie się w otoczenie i kontekst przestrzenny.
Od chwili wyboru finałowej ósemki rozpoczęły się dwa niezależne konkursy: Plebiscyt Internautów i konkurs o Główną Nagrodę, którą przyznała Komisja Konkursowa.
W jej składzie byli:
• Piotr Grzelak - zastępca Prezydenta Miasta Gdańska - Przewodniczący Komisji
• Wojciech Stybor - radny Miasta Gdańska, Członek Komisji Polityki Gospodarczej i Morskiej RMG
• Ewa Kowalska - gdańska blogerka miejska, autorka serwisu iBedeker
• Dariusz Gobis - dyrektor Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw
• Joanna Paniec - ogrodnik miejski, Gdański Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku
• Prof. Katarzyna Rozmarynowska - Wydział Architektury, Politechnika Gdańska
Nagrodę Główną w konkursie na „Najładniejszy ogródek gastronomiczny roku 2017” oraz kwotę 3000 zł otrzymała Restauracja Fishmarkt - Targ Rybny. Nagrodę odebrała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.
Pierwsze Wyróżnienie oraz kwotę 500 zł otrzymała Restauracja Correze. Nagrodę w imieniu właścicieli odebrali Agnieszka Szymanowska i Krzysztof Grazewicz – szef kuchni.
Drugie Wyróżnienie oraz kwotę 500 zł otrzymała Kawiarnia Perro Negro. Nagrodę w imieniu właściciela odebrała pani Agnieszka Dąbrowska.
Plebiscyt Internautów trwał przez miesiąc (od 10 sierpnia do 10 września 2017 r.) za pośrednictwem strony gdansk.pl, w którym oddano 2300 głosów.
Internauci zdecydowali, że Nagrodę Główną w Plebiscycie Internautów otrzymał Hotel Gdańsk Brovarnia, na który oddano 49% głosów.
Gratulujemy nagrodzonym restauracjom i zachęcamy do udziału w kolejnej edycji konkursu w przyszłym roku.