VILLA UPHAGENA

Villa Uphagena

Kuchnia Villi Uphagena słynie z wyrafinowanej kuchni polskiej z elementami kuchni kaszubskiej. Szef kuchni Michał Guz przykłada wiele uwagi do świeżych, regionalnych składników, które są podstawą tutejszego menu. Oprócz stałej karty zmienia menu sezonowo oraz dodatkowo codziennie oferuje inne ciekawe danie spoza karty np. stek z żubra.

Sezonowo dostaniemy dziczyznę i wtedy możemy cieszyć nasze podniebienia takimi przysmakami jak: ragout z dzika, jelenia, sarny czy pasztet z królika. Warto zamówić również jesiotra z własnej hodowli lub wyśmienitego sandacza.
Jadały tu takie sławy jak Książę Monako, Jean Michel Jarre czy David John Gilmour z Pink Floyd.

Do Villi warto wybrać się nie tylko na wyśmienitą kuchnię, ale również, by nacieszyć oko piękną architekturą. Budynek został wzniesiony na początku XX w. przez jednego z najzamożniejszych gdańszczan Rudolfa Patschke, właściciela słynnej firmy Gustaw Springer & Nach Likor Fabrik, produkującej gdańskie likiery. Villa to mieszanka stylów – baroku, rokoko i secesji. We wnętrzu znajdziemy wiele oryginalnych elementów jak np. słynna majolika z Kadyn – jedna z trzech zachowanych w Europie. Willowy układ sal restauracyjnych daje gościom poczucie niewymuszonej elegancji i intymności.

Kontakt

ul. Jana Uphagena 23
58 340 78 90
restauracja@villauphagena.pl