POD ŁOSOSIEM

POD ŁOSOSIEM

Jeżeli chcemy odbyć prawdziwą lekcję gdańskich smaków i historii, powinniśmy niezwłocznie skierować nasze kroki na ul. Szeroką do restauracji „Pod Łososiem”. Działająca od XVI wieku restauracja to flagowe miejsce na kulinarnej mapie Gdańska. W 1598 r. Holender Ambroży Vermollen  założył tu wytwórnię alkoholi, którą nazwał „Der Lachs” czyli Łosoś. Najsławniejszy z produkowanych trunków to Goldwasser” – korzenna wódka z wirującymi płatkami 22-karatowego złota. Dziś oprócz sztandarowego kieliszka Goldwassera w restauracji można także zjeść danie, które wyróżnia to miejsce od lat, czyli łososia z 24 karatowym złotem w sosie z limonkami.

Opis

Tutejsze menu zdradza nam kuchnię staropolską w najlepszym wydaniu – smażone na maśle rydze, zupa rybna z łososia i sandacza z szyjkami rakowymi czy gicz cielęca z kopytkami to tylko niektóre z propozycji.

Wnętrza pełne są zabytkowych mebli i dodatków nawiązujących do XVIII wieku, a rokokowy hall, który wita wszystkich gości robi niemałe wrażenie. Restauracja może poszczycić się plejadą wielkich tego świata, którzy odwiedzili lokal. Mowa tu zarówno o prezydentach RP, jak i głowach innych państw, a także papieżu Janie Pawle II.

Kontakt

ul. Szeroka 52/54
58 301 76 52
info@podlososiem.com.pl