POD ŁOSOSIEM

POD ŁOSOSIEM

Jeżeli chcemy odbyć prawdziwą lekcję gdańskich smaków i historii, powinniśmy niezwłocznie skierować nasze kroki na ul. Szeroką do restauracji „Pod Łososiem”. Działająca od XVI wieku restauracja to flagowe miejsce na kulinarnej mapie Gdańska. W 1598 r. Holender Ambroży Vermollen  założył tu wytwórnię alkoholi, którą nazwał „Der Lachs” czyli Łosoś. Najsławniejszy z produkowanych trunków to Goldwasser” – korzenna wódka z wirującymi płatkami 22-karatowego złota. Dziś oprócz sztandarowego kieliszka Goldwassera w restauracji można także zjeść danie, które wyróżnia to miejsce od lat, czyli łososia z 24 karatowym złotem w sosie z limonkami. Tutejsze menu zdradza nam kuchnię staropolską w najlepszym wydaniu – smażone na maśle rydze, zupa rybna z łososia i sandacza z szyjkami rakowymi czy gicz cielęca z kopytkami to tylko niektóre z propozycji.

Wnętrza pełne są zabytkowych mebli i dodatków nawiązujących do XVIII wieku, a rokokowy hall, który wita wszystkich gości robi niemałe wrażenie. Restauracja może poszczycić się plejadą wielkich tego świata, którzy odwiedzili lokal. Mowa tu zarówno o prezydentach RP, jak i głowach innych państw, a także papieżu Janie Pawle II.

Zupa rybna z łososia i sandacza z szyjkami rakowymi oraz z dodatkiem białego wina

Cena 20 PLN

Jeśli zupa rybna może być wykwintna to ta zdecydowanie taka jest. Delikatny i esencjonalny zarazem wywar z ryb przygotowany zgodnie ze sztuką jest bazą dla smaku. Delikatności dodaje słodycz warzyw pokrojonych perfekcyjnie w julienne. Smak morza i jezior podkreślą kąski łososia i sandacza. Kilka szyjek rakowych to delikatny rarytas, który na gdańskich stołach pojawiał się od czasów średniowiecza. Jeśli dostaniecie tą zupę w charakterystycznym talerzu z różowymi zdobieniami, warto wiedzieć, że zastawa ta służyła podczas obiadu dla papieża Jana Pawła II podczas jego wizyty w Gdańsku.

Złoty łosoś pieczony w sosie homarowym

Cena 60 PLN

Pod Łososiem to lokal, którego nazwa zobowiązuje, żeby łosoś był podany z należytym majestatem. Danie szokuje swoim przepychem…a zachwyca prostym i pełnym smakiem. Ryba jest niezwykle soczysta i jędrna. To pewnie zasługa szpinaku, który znajduje się wewnątrz gigantycznego kawałka łososia bałtyckiego.  Sos homarowy jest delikatny, słodko-wytrawny i wykwintny. Za danie nie zapłacicie „jak za złoto”, stosunek ceny do jakości dania jest niezwykle korzystny. Porcja zadowoli największego głodomora.

Kontakt

ul. Szeroka 52/54
58 301 76 52
info@podlososiem.com.pl