KUBICKI

KUBICKI

Restauracja Kubicki to sto lat historii gdańskich smaków. Pod tym szyldem Roman Kubicki otworzył swój lokal w Wolnym Mieście Gdańsk w 1918 roku. Do dziś przygotowuje się tutaj dania według niemal niezmienionych, perfekcyjnie dopracowanych receptur. Słynne na cały Gdańsk są golonka i kaczka od Kubickiego. Wielu smakoszy specjalnie odwiedza restaurację, żeby spróbować tradycyjnych wyrobów garmażeryjnych przygotowanych w 100% na miejscu, tylko z lokalnych składników. Legendarne są kaczka w maderze, wołowe ozory czy pstrąg i łosoś.  Goście twierdzą, że żurek z białą kiełbasą jest tutaj bezkonkurencyjny.

Szefowi kuchni Kubickiego udaje się umiejętnie łączyć w swoim menu pozycje stanowiące klasykę gdańskiego smaku z sezonowymi propozycjami. W zależności od pory roku można tu skosztować np. zupę krem z młodej marchwi czy krem z pokrzywy z jajkiem poche.

Kaczka na kapuście czerwonej w sosie żurawinowym

Cena 54 PLN

Golonka na kapuście zasmażanej z ziemniakami

Cena 39 PLN

Kaczka, ozór wołowy, pstrąg, łosoś – garmażerka

Wystrój i atmosfera miejsca pozwalają przenieść się do dawnego Gdańska lat międzywojennych. Uroku popołudniowej wizycie w restauracji dodaje muzyka na żywo, którą serwuje pianista grający szlagiery.

Kontakt

ul. Wartka 5, Gdańsk
+48 58 301 00 50
kontakt@restauracjakubicki.pl