NA TROPIE ROKITNIKA…

STUDY TOUR – Na tropie rokitnika…

W październiku 2017 gościliśmy wyjątkową grupę blogerów i dziennikarzy kulinarnych, którzy zechcieli z nami odkryć Smaki Gdańska. Podczas dwudniowej wizyty studyjnej szukaliśmy wspólnie rokitnika – na plaży, na talerzu i w kieliszku 

Pierwszego dnia w pięknej pogodzie zwiedziliśmy centrum Miasta Gdańsk oraz zjedliśmy wyśmienity lunch w Mercato Restaurant. Chef Paweł Stawicki jak zwykle zachwycił! Po lunchu było zwiedzanie miasta z perspektywy wody. Mówisz Gdańsk, myślisz żurawie – a te najlepiej oglądać z pokładu łodzi! Podczas wyśmienitej kolacji w Restauracji Winne Grono nie mogło zabraknąć rokitnika na talerzu!

Drugiego dnia czekały nas warsztaty kulinarne, ale żeby coś przygotować z rokitnika, najpierw musieliśmy sprawdzić, gdzie rośnie  Zaczęliśmy więc od nadmorskiego spaceru połączonego z poszukiwaniami „polskiej marakui”. Dzięki doświadczonej przewodniczce oraz pięknemu październikowemu słońcu, poszukiwania zakończone sukcesem!   Podczas warsztatów kulinarnych Maestro Krzysztof Ilnicki z UMAM i Mariusz Wolski z Restauracji Żabusia, pokazali nam jak z tego kwaskowego owocu wyczarować prawdziwe słodkie cuda! W zachwycających okolicznościach przyrody smakowały nam jak nigdzie indziej! 

Podczas wieczoru kończącego wizytę studyjną blogerów kulinarnych poznaliśmy uniwersalność rokitnika w kuchni. W Restauracji otwARTa pojawił się zarówno jako dodatek do pstrąga na przystawkę oraz towarzyszył pannacocie na deser. W drink barze ELIKSIR poczęstowano nas wyśmienitą rokitnikową lemoniadą oraz koktajlem z rokitnikowym kordialem 

Raz jeszcze dziękujemy wszystkim za wspólne poszukiwania rokitnika w Miasto Gdańsk  Do zobaczenia!