ELIKSIR

Szef kuchni – Paweł Wątor

Współzałożyciel firmy thefood.pl, zajmującej się barem i kuchnią molekularną, współwłaściciel i współtwórca Eliksiru, były zastępca szefa kuchni w grupie Caprice Holdings w Londynie, były zastępca szefa kuchni hotelu Hilton w Gdańsku oraz były zastępca szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro w restauracji Amber Room. Z wykształcenia dietetyk, ekspert kuchni molekularnej, współautor książek kulinarnych.

Opis

Eliksir jest połączeniem koktajlbaru oraz restauracji. Po przekroczeniu jej progu wzrok natychmiast przykuwa 15-metrowy bar, będący sercem lokalu. Myślą przewodnią Eliksiru jest foodpairing, czyli umiejętność komponowania smaków dań i napojów. Dzięki temu każdej kreacji wychodzącej spod ręki szefa kuchni przypisany jest wyjątkowy koktajl, który intensyfikuje doznania smakowe.

Tatar z polskiej wołowiny, lody z piwa starogdańskiego, szalotka, suszone żółtko

Cena 31 PLN – 120g/ 45 PLN – 180g

Macie ochotę na klasyczny tatar w nieoczywistym wydaniu? Wpadnijcie do Eliksiru, gdzie Paweł Wątor i jonasz Jasiński podają go z lodami z piwa starogdańskiego, szalotką i suszonym żółtkiem. Jeśli jeszcze się wahacie, wiedzcie, że to przekąska tylko dla wtajemniczonych – w karcie menu skrywa się między koktajlami. Eliksir z nich słynie, a ten najbardziej sekretny to Polska Penicylina. Powstaje na bazie Absolutu Elyx z dodatkiem miodu, imbiru, cytryny i białka kurzego jaja. Nawet jeśli akurat nie trapi was przeziębienie, warto spróbować.

Sam szef swą kuchnię określa mianem modernistycznej, bazującej na najciekawszych smakach z różnych rejonów Europy i świata, zawsze opartej na autorskich przepisach i tworzonej z najlepszych składników. Śmiałe łączenie jej z niesamowitymi koktajlami jest tym, co zaskakuje gości.

Kontakt

ul. Hemara 1 (Garnizon)
+48 570 191 910
info@eliksir.pl