BROWAR PG4

Browar PG4

Przyjaźń piwowara i szefa kuchni owocuje niesłychanymi połączeniami. Szczególnie, kiedy piwowarem jest mistrz tego fachu – Johannes Herberg, który do Gdańska przybył z Niemiec, a szef kuchni Przemysław Fornela to jeden z najbardziej cenionych kucharzy na Pomorzu.  Panowie wspólnie tworzą smaki browaru restauracyjnego, wcielając w życie zasadę foodparing, gdzie do każdej potrawy rekomendowany jest gatunek warzonego na miejscu złotego trunku.  Piwo jest dodatkiem do wielu dań z karty. W menu PG 4 znajdziemy zupę piwną, pierogi z piwnym sosem, golonkę czy żeberka w piwie. Są tu także klasyczne desery w piwnych wariacjach – Beeramisu i Krem beerlee.

Zabielana zupa rybna według przepisu Babci Teresy

Cena 20 PLN

Kiedy jest się Kaszubem z krwi i kości zupa rybna jest niczym religia. Dziadek Przemka Forneli miał stawy na Kaszubach, a jego Babcia Teresa przygotowywała z ryb z rodzinnych stawów zupę. Przepis przekazała wnukowi, który stał się wziętym szefem kuchni. Teraz możecie spróbować tej zupy w PG 4. Pływają w niej karp, sandacz, łosoś. Smak zupy można określić jako esencjonalny, ale przy tym świeży. Jedna z najciekawszych rybnych.

Zupa piwna

Cena 20 PLN

Domowe pierogi z pieczoną kaczką w sosie z jasnego piwa

Cena 22 PLN

Pierogi muszą być domowe. Nawet w dobrej restauracji. Oznacza to że mają być zrobione ręcznie, zgodnie ze sztuką i ustnym przekazem receptur i zawsze ze szczyptą serca. Ciasto musi być cienkie i sprężyste, a farsz soczysty. Takie właśnie są pierogi z siekaną kaczką w PG4. Piwny sos czyni je niepowtarzalnymi.

W historycznych murach restauracji zainstalowano piwne kadzie, w których powstają różnorodne gatunki piwa takie jak: pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Hitem tego miejsca mogą stać się typowo gdańskie piwa: danziger bier i jopejskie, stanowiące niegdyś jeden z najbardziej cenionych towarów eksportowych Gdańska.

Kontakt

ul. Podwale Grodzkie 4
+48 668 215 608