PAPIEROOVKA

PAPIEROOVKA

Papieroovka to restauracja w sercu Gdańska, która miłośników świetnego jedzenia urzeka połączeniem tradycji kuchni regionalnej z oryginalnością. Nazwa Papieroovki nawiązuje do istniejących tutaj wcześniej sadów, a w wystroju wnętrza i w menu licznie pojawiają się owocowe elementy.

Wszystkie dania przyrządzane są ze składników najwyższej jakości. W karcie dominują potrawy regionalne z sezonowymi dodatkami. Niezależnie od pory roku zawsze można się w niej spodziewać świeżych ryb, dziczyzny, wołowiny i aromatycznych zup oraz zaskakujących deserów. Do specjalności szefa kuchni należą: marynowany śledz, kremowa zupa rakowa oraz pierś z kaczki.

Krem z raków z pudrem z polskiej kiełbasy

Cena 19 PLN

Niegdyś na pobliskich Kaszubach raków było pod dostatkiem, a zupę z nich przyrządzano zarówno od święta (na rosole), jak i w dni postne (na włoszczyźnie). Dziś raki spotykane są coraz rzadziej, a dania z nich stanowią prawdziwy rarytas. Nie inaczej jest w Papieroovce. Delikatny, kremowy i intensywny – tak w trzech słowach można opisać tutejszy rakowy krem. Ten smak, podkreślony pudrem z wędzonej kiełbasy, na długo zostaje w pamięci.

Śledź marynowany w soku z buraka, jabłko, buraki, chrzan, puder z polskiej kiełbasy

Cena 19 PLN

Pierś z kaczki z czerwonym winem, pęczakiem, czerwoną kapustą i jabłkiem

Cena 39 PLN

Tradycja w nowoczesnym wydaniu – to określenie najlepiej pasujące do kaczki, jakiej można skosztować w Papieroovce. Po mistrzowsku przygotowane mięso serwowane jest z kaszą pęczak i kwaskowym puree z czerwonej kapusty. Do tego aromatyczny sos z czerwonego wina i sezonowe dodatki warzywno-owocowe. Smakuje tak dobrze, jak prezentuje się na zdjęciu!

Oprócz świetnej lokalizacji i pysznego jedzenia atutem Papieroovki jest zaprojektowane ze smakiem nowoczesne i przestronne wnętrze.

Kontakt

ul. Łąkowa 60

+48 58 382 30 21

restauracja@papieroovka.pl