otwARTa

otwARTa

Wspaniała kuchnia i ambitna sztuka – takie połączenie to wizytówka restauracji otwARTa, znajdującej się na terenie Garnizonu we Wrzeszczu. Wnętrze urządzono w stylu łączącym art deco z nowoczesnymi akcentami naturalnego drewna i szarości, tworząc całość przywodzącą na myśl skandynawską elegancję z odrobiną modnego industrializmu. Po przekroczeniu progu wzrok przyciąga duży bar wykonany z prasowanej miedzi. Po chwili dostrzegamy kolejne smaczki – liczne rzeźby, wiszące na ścianach obrazy trójmiejskich artystów czy bogato wyposażoną biblioteczkę.

Kaczka, pierogi leniwe z wędzonego twarogu, surowa czerwona kapusta

Cena 45 PLN

Jak smakuje kaczka każdy wie. Ale kaczka w OtwARTej to dzieło sztuki współczesnej. Nóżka przygotowana metodą confitowania czyli gotowania w gęsim tłuszczu, a pierś pieczona i podsmażana. Z kaczką doskonale współgra aromat wędzonego sera z leniwych pierogów. Klasyczna modra kapusta – tym razem odważnie na surowo z nutą anyżu. Całość pozytywnie zaskakuje.

Ozory wołowe

Cena 26 PLN

Delikatne, wykwintne i pełne smaki tak można zarekomendować to danie. Wspaniały klasyczny demi-glace użycza pełnego wręcz słodkawego smaku puree z kalafiora. Same ozory są niesłychanie jedwabiste. Wrażenia z dania świetnie wzbogacają orzechy włoskie i świeży chrzan. Smakuje lepiej niż wygląda!

W kuchni otwARTej widać przywiązanie do idei slow food – szef kuchni Łukasz Kozyrski z zamiłowaniem sięga po starannie wyselekcjonowane sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Dostępne są również dania dla wegetarian i bezglutenowców, wypiekane na miejscu ciasta oraz domowej roboty przetwory. Menu zmienia się sezonowo, dzięki czemu zawsze czekają tu na nas nowe, autorskie smaki.

W otwARTej odbywają się również liczne wydarzenia kulturalne i spotkania, np. piątki z muzyką na żywo i wystawy sztuki.

Kontakt

ul. Słonimskiego 6 (Garnizon / Wrzeszcz)
+48 (58) 743 64 96
biuro@otwartagarnizon.pl