MAGIEL

MAGIEL

Świeżość na talerzu to w dzisiejszej kuchni podstawa. Doskonale wiedzą o tym w Restauracji Magiel, która dzięki wykorzystaniu produktów od miejscowych dostawców serwuje aromatyczne dania ze świeżych i naturalnych składników. Zespołem młodych i oddanych swojej pasji kucharzy kieruje doświadczony szef kuchni Przemysław Langowski – laureat wielu konkursów kulinarnych, który pracował w najlepszych restauracjach na Pomorzu i Warmii.

Dodatkową atrakcja jest kuchnia w Maglu, która oparta jest na koncepcji live cooking. Dzięki temu każdy z gości może obserwować proces przygotowywania swojego posiłku.

Polędwica z dorsza z crustem ze świeżych ziół, zielonymi warzywami i sosem szafranowym

Cena 45 PLN

Siedząc nad brzegiem kanału Motławy w przeszklonym ogrodzie Restauracji Magiel, na myśl przychodzą skojarzenia z wiosną, latem i naturą. Z tymi obrazami idealnie licuje dorsz serwowany w Maglu z zielonymi warzywami – szparagiem, szpinakiem, groszkiem cukrowym. Dodatek szafranowego sosu i chrupiącego ziołowego crusta na delikatnej polędwicy, dopełniają dzieła, jakim bez wątpienia jest to gdańskie danie!

Historia tego miejsca sięga XIX wieku i czasów zaboru pruskiego na polskich ziemiach, gdy przy zacisznej ul. Toruńskiej, powstała pralnia garnizonowa. Mieściły się w niej liczne maglownice, służące mieszkańcom miasta oraz stacjonującym tu oddziałom wojskowym. Po ponad stu latach miejsce odżyło na nowo ­ tym razem zapachem, smakiem i pięknym wystrojem.

Kontakt

ul. Toruńska 12
+48 58 351 90 52
kontakt@restauracjamagiel.pl