Oto wyjątkowy zestaw dziewięciu gdańskich przystawek przygotowanych przez szefów kuchni dziewięciu wybranych gdańskich restauracji. To dziewięć kulinarnych etiud, którymi gdańscy mistrzowie pragną Państwu przedstawić siebie, swoje miasto i miejscowy restauracyjny kunszt. Stworzyli autorskie interpretacje na temat kulinarnej tradycji, tożsamości i lokalności, dzięki którym mogą Państwo lepiej zrozumieć współczesny Gdańsk. Mogą Państwo wybierać między różnymi formami śledzia, od tych klasycznych po kaszubsku w słodko-kwaśnej zalewie, poprzez solone z marynatami, aż po nowoczesne śledziowe inkarnacje w towarzystwie warzywnych i ziołowych musów i innych wykwintnych dodatków. Nietuzinkowy tatar z bałtyckiego dorsza da Państwu możliwość zgłębienia najbardziej pierwotnych walorów tej ryby, torciki z kozim serem przybliżą Państwu kunszt najlepszego gdańskiego wytwórcy kozich serów, a śledziowa pasta jajeczna przeniesie Państwa w klimat dawnego Wolnego Miasta. Jeśli z rybami Państwu nie po drodze, to może skuszą się Państwo na gęś pomorską z Dębogórza albo kawałek truskawkowego tortu z domowym marcepanem? Ale po co się ograniczać? Najlepiej odkryć wszystkie dziewięć kulinarnych sekretów i zabrać do domu wspomnienia z Gdańska pełne i bogate! A może i Państwo mają jakieś kulinarne skojarzenia z Gdańskiem? Zachęcamy do podzielenia się nimi z nami, być może w następnym sezonie odnajdą je Państwo na jakimś nadmotławskim talerzu?

Artur Michna

krytyk kulinarny