KACZKA PO KASZUBSKU

Kaczka po kaszubsku

Przemysław Langowski, szef kuchni Restauracji Magiel

Składniki na 4 porcje:

  • 1,7 – 2 kg kaczki
  • 200 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 100 g pomarańczy
  • 5 g majeranku
  • 10 g czosnku
  • 400 g czerwonej kapusty
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 20 g rodzynek
  • 20 g miodu
  • 200 g korzennych warzyw (marchewka, ziemniak, pietruszka, cebula)
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 5 g świeżego imbiru
  • świeże chili
  • olej słonecznikowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę marynujemy w majeranku, soli, pieprzu i czosnku, odstawiamy na ok. 24 h do lodówki. Jabłka i pomarańcze obieramy i kroimy w ćwiartki, pod koniec marynowania faszerujemy nimi kaczkę. Piekarnik nagrzewamy do 190° Pieczemy kaczkę przez 1,5 – 2 h.
  2. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i podsmażamy z dodatkiem wina, rodzynek, kilku kawałków jabłka oraz miodem.
  3. Warzywa korzenne przecinamy na pół i nacieramy olejem słonecznikowym. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 30-40 min, aż zrobią się miękkie.
  4. Wlewamy do garnka sok pomarańczowy. Dorzucamy miód, starty imbir oraz chili. Redukujemy aż sos zgęstnieje.
  5. Upieczoną kaczkę układamy na przygotowanej kapuście, podajemy z upieczonymi warzywami. Wszystko polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym, opcjonalnie dekorujemy świeżym rozmarynem i tymiankiem.