GOŁĄBKI MOTLAVA

Gołąbki Motlava

Łukasz Toczek, szef kuchni restauracji Motlava

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g łopatki cielęcej
  • 200 g ryżu
  • 4 cebule
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 300 ml śmietany 30%
  • 12 liści kapusty włoskiej
  • 100 g natki pietruszki
  • 2 l bulionu warzywnego (my stosujemy bulion domowej roboty, ale można także użyć kostki bulionowej)
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż podsmażamy razem z 2 cebulami, dzięki czemu w trakcie gotowania ziarna się nie posklejają. Następnie wlewamy porcjami bulion, czekając aż płyn wyparuje. Powtarzamy czynność aż ryż będzie miękki.
  2. Łopatkę mielimy w maszynce. Ugotowany ryż łączymy z mięsem, doprawiamy do smaku solą (nie pieprzymy). Formujemy 12 równych części.
  3. Liście kapusty pozbawiamy głąbów, wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 2-3 min, po czym wyciągamy i od razu przekładamy do zimnej wody z lodem.
  4. Podsmażamy 2 cebule na złoty kolor, zalewamy pomidorami i gotujemy ok. 45 min. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  5. Gołąbki zwijamy i układamy na płasko w brytfance, zalewamy pozostałą częścią bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
  6. Gotowe gołąbki podajemy z sosem, posypane natką pietruszki.