SZAFARNIA 10

Szef kuchni – Grzegorz Labuda

Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz międzynarodowego klubu Chaine des Rotisseurs i ambasador nurtu Modern Polish Cusine. Autor i współautor sześciu książek kulinarnych. W trakcie wieloletniej pracy gotował m.in. podczas wizyty George’a Busha w 2007 roku, szczytu przywódców europejskich państw G6 w 2007 roku, a także dla finalistek Miss World 2007 roku. W latach 2007 i 2008 nominowany był do nagrody Kulinarnego Oskara. W 2016 otrzymał tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej Polski Północnej w plebiscycie Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

Na zdjęciu: Szef Kuchni Grzegorz Labuda wraz z Radosławem Gierałtowskim – zastępcą Szefa Kuchni.

Opis

Czy może być coś wspanialszego niż autorska kuchnia w otoczeniu pięknych widoków na Motławę, Długie Pobrzeże i Wyspę Spichrzów? Jeśli również uważacie, że brzmi to jak plan na idealny posiłek, to restauracja Szafarnia 10 jest miejscem dla Was!

Pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym

Cena 35 PLN

Zjecie tu m.in. tradycyjnie polską czerninę z podrobami, wiśniami i ziemniaczanymi kluseczkami oraz zjawiskowe pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim na esencjonalnym sosie rakowym. Gastronomiczne doświadczenie dopełni niepowtarzalny widok na jachtową marinę.

Tatar z dorsza z ogórkiem konserwowym, koprem anyżowym i kwaśną

Cena 29 PLN

Tatar z ryby i to białej? Brzmi intrygująco, zwłaszcza że taki tatar podaje jedna z najznamienitszych figur polskiej sceny gastronomicznej, Grzegorz Labuda. Na talerzu spoczywa krążek wzorowo doprawionego siekanego dorsza udekorowany sześcianami kompresowanego ogórka i gałązkami kopru anyżowego. Dorsz doskonale spisuje się jako bohater tataru, bo jego mięso teksturą i jędrnością bardzo przypomina wołową polędwicę.

Czernina z podrobami, wiśnią, kluskami ziemniaczanymi i majerankiem

Cena 21 PLN

Szafarnia 10 to jedno z nielicznych miejsc w Polsce, gdzie zjecie tradycyjną pomorską czerninę. Grzegorz Labuda podaje ją na wiśniowo, z serduszkiem i ziemniaczanymi kluseczkami. Zupa jest ma wykwintny charakter słodko-kwaśnej czarnej polewki, a jej dostojna szata godnie otacza spoczywające na dnie talerza delikatne podroby. Dla miłośników polskiej tradycji kulinarnej to rzadka okazje na ucztę i to z widokiem na gdańską marinę!

Szef Labuda w kuchni kieruje się prostą zasadą: potrawy w menu nawiązują do regionalnych smaków i przygotowywane są zawsze z najlepszych składników zgodnie z kalendarzem sezonowości. Na kartach menu znajdziemy wyjątkowe kreacje nowoczesnej kuchni polskiej. Nie mogło w niej zabraknąć wyśmienitych, świeżych ryb, owoców morza (m.in. wprost z restauracyjnego homarium), różnorodnych mięs (w tym wspaniałej dziczyzny) oraz produktów sezonowych z lokalnych gospodarstw.

Restauracja wyróżniona została m.in. w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants w 2016 roku.

Kontakt

ul. Szafarnia 10
58 600 85 00 / 58 733 60 02
restauracja@szafarnia10.pl