MERCATO

Szef kuchni – Paweł Stawicki

Nazwa Mercato upamiętnia lądową drogę handlową Pomorza Gdańskiego – via Mercatorum, historycznie łączącą Gdańsk z południem Polski.

Dania autorskiej kuchni szefa Pawła Stawickiego są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Motywem przewodnim jest klasyka. Nieprzypadkowo charakter dań bardzo dobrze uzupełnia modernistyczny, a zarazem elegancki wystrój restauracji.

Symbolami restauracji są: Ziarno Bobu, które było uprawiane przez Pomorzan już za czasów kultury łużyckiej; szlachetny Łosoś Bałtycki, goszczący na dworskich stołach gdańszczan, a łowiony od Helu po Mierzeję Wiślaną przez rybaków; Fagas, czyli owca pomorska hodowana na Żuławach przez Menonitów przybyłych z Holandii oraz Kaczka, jako symbol ptactwa od wieków hodowanego na Pomorzu i jedzonego zarówno przez polskich, kaszubskich, jak i pruskich mieszkańców Pomorza.

Pierogi, twaróg, ziemniaki, szpinak, koperek

Cena 49 PLN

Pierogi ruskie w eleganckiej restauracji? Niezamierzone faux-pas czy kulinarna prowokacja? Spokojnie, na kunszcie zespołu restauracji Mercato możecie polegać w ciemno. Ich wersja ruskich w niczym nie przypomina wiejskich pierogowych kulfonów. To kilka eleganckich pierożków ze szpinakowego ciasta udekorowanych koperkowymi chipsami. Na nakrytym białym obrusem stole ich świeża zieleń prezentuje się zjawiskowo. A jak smakują? Sprawdźcie sami i dajcie nam znać!

„Pijana koza” tatar z pomidora, rzodkiewka, pszenica

Cena 29 PLN

„Pijana koza” może brzmieć nieco szokująco, ale tylko do momentu, kiedy dowiecie się, że to żaden obrazoburczy gulasz z upojonego zwierzęcia, a wielce szlachetny kozi serek otoczony winogronowym moszczem, w którym jakiś czas dojrzewa. Serek pochodzi od znanego kaszubskiego serowara a Paweł Stawicki podaje go z tatarem z pomidora, którego lekko kwaskowa słodycz świetnie wpisuje się w tłusto-winny klimat koziego sera.

Turbot, puree ze szpinaku, cukinia, szparagi

Cena 95 PLN

Odrobina restauracyjnej elegancji czasami jest niezbędna. W takich razach warto zasiąść przy nakrytych nieskazitelnie białymi obrusami stołach restauracji Mercato i oddać się w ręce profesjonalnej załogi znanego w kraju szefa kuchni, Pawła Stawickiego. Zjecie tu turbota w kuszącym świeżością zieleni anturażu szpinaku, cukinii i szparagów. Będziecie zachwyceni!

W 2016 przewodnik Gault&Millau uznał Restaurację Mercato za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, nagradzając ją 3 czapkami kucharskimi i 15 punktami.
Również w 2017 roku uhonorowana została nagrodą Award of Excellence za najlepszą kartę win jako jedna z trzech restauracji w Trójmieście.

Kontakt

Restauracja Mercato
ul. Targ Rybny 1
80-838 Gdańsk
T: +48 58 77 87 442
E: mercato.restaurant@hilton.com