MERCATO

Szef kuchni – Paweł Stawicki

Nazwa Mercato upamiętnia lądową drogę handlową Pomorza Gdańskiego – via Mercatorum, historycznie łączącą Gdańsk z południem Polski.

Dania autorskiej kuchni szefa Pawła Stawickiego są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Motywem przewodnim jest klasyka. Nieprzypadkowo charakter dań bardzo dobrze uzupełnia modernistyczny, a zarazem elegancki wystrój restauracji.

Symbolami restauracji są: Ziarno Bobu, które było uprawiane przez Pomorzan już za czasów kultury łużyckiej; szlachetny Łosoś Bałtycki, goszczący na dworskich stołach gdańszczan, a łowiony od Helu po Mierzeję Wiślaną przez rybaków; Fagas, czyli owca pomorska hodowana na Żuławach przez Menonitów przybyłych z Holandii oraz Kaczka, jako symbol ptactwa od wieków hodowanego na Pomorzu i jedzonego zarówno przez polskich, kaszubskich,
jak i pruskich mieszkańców Pomorza.

W 2015 przewodnik Gault&Millau uznał Restaurację Mercato za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, nagradzając ją 3 czapkami kucharskimi i 15 punktami.
Również w 2015 roku uhonorowana została nagrodą Award of Excellence 2015 za najlepszą kartę win jako jedna z dwóch restauracji w Trójmieście.

Kontakt

Restauracja Mercato
ul. Targ Rybny 1
80-838 Gdańsk
T: +48 58 77 87 442
E: mercato.restaurant@hilton.com