FILHARMONIA

Szef kuchni – Mikołaj Gilecki

Gotowanie to jego największa pasja, którą rozwijał już jako nastolatek, a doświadczenie zbierał m.in. w renomowanych restauracjach w Szwecji. W przygotowanie każdej potrawy wkłada serce, talent oraz wielką kulinarną wyobraźnię. Specjalizuje się w kuchni polskiej, fusion i metodach sous-vide.

Opis

Restauracja Filharmonia to nowoczesne myślenie o kuchni jako o sumie doznań, smaków, zapachów, tekstur i świeżych, sezonowych produktów. Specjalnością restauracji jest oryginalne, autorskie menu, które zaprasza do świata kuchni fusion.

Oprócz standardowej karty Mikołaj Gilecki proponuje również autorskie siedmiodaniowe menu degustacyjne, do którego sommelierzy dobierają najlepsze wina. W 2016 r. prestiżowy przewodnik Gault&Millau przyznał Restauracji Filharmonia wyróżnienie – jedną czapkę. Tutaj najważniejsza jest autentyczność w tworzeniu, wyobraźnia, pasja i talent.
Do dyspozycji gości są dwa tarasy, dostępne w sezonie letnim – pierwszy na dachu obiektu oraz drugi na obrzeżu wyspy Ołowianki od strony Długiego Pobrzeża. Z obu tarasów roztacza się zapierający dech w piersiach widok na Gdańsk i liczne zabytki, w tym Żuraw czy statek-muzeum Sołdek.

Kontakt

ul. Ołowianka 1
+48 58 323 83 58
biuro@restauracjafilharmonia.pl