Smaki Gdańska - skosztuj i daj się im ponieść

Wiele miast chlubi się ofertą kulturalną, zabytkami czy muzeami, ale niewiele z nich wyróżnia unikatowa tożsamość kulinarna. Gdańsk czerpie z niej pełnymi garściami i prezentuje swoje apetyczne specjały w ramach projektu Smaki Gdańska. Zapraszamy do stołu!
27.07.2016
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Gdańska Przystawka według restauracji Eliksir: Filet ze śledzia bałtyckiego na chrupiąco

Smaki Gdańska to projekt, który ma ułatwić mieszkańcom i turystom odkrycie starannie wybranych dań, produktów i miejsc, które współcześnie tworzą tożsamość kulinarną Gdańska. Antologia wyselekcjonowanych restauracji pozwala poznać tradycje, specyfikę i bogactwo smaków stolicy regionu. Oddane właśnie do użytku: dedykowana strona internetowa oraz przewodnik kulinarny, dostępny od 1 sierpnia 2016 r. w punktach informacji turystycznej, są oficjalnym początkiem współpracy Miasta Gdańska z gdańskimi restauratorami w ramach projektu Smaki Gdańska.

Restauracje i kawiarnie promowane w ramach Smaków Gdańska przeszły dwuetapowy proces weryfikacji. Wśród wstępnie wybranych na podstawie audytu internetowego 80 lokali, do dalszego etapu zakwalifikowano blisko 50. W założeniu w projekcie nie ma miejsca na lokale, w których dominuje kuchnia narodowa krajów innych niż Polska oraz lokale sieciowe. W wyselekcjonowanych do drugiego etapu restauracjach i kawiarniach eksperci zewnętrzni złożyli wizyty studyjne, oceniając jakość serwowanych potraw, sezonowość menu, obecność regionalnych dań lub składników w karcie, a także wystrój wnętrza i poziom obsługi.

Nie bez znaczenia była też deklaracja chęci stałej współpracy, gdyż w najbliższym czasie planowane są kolejne działania, takie jak oznakowanie lokali wspólnym logo czy wizyty studyjne dla mediów, prezentujące miejsca biorące udział w projekcie.

Ostatecznie do udziału w Smakach Gdańska zakwalifikowały się 32 gotowe do współpracy restauracje, kawiarnie i sklepy, które zarówno na stronie internetowej, jak i w przewodniku prezentowane są w siedmiu kategoriach: Autorskie Smaki, Smak Tradycji, Rybne, Przy piwie i nalewce, Na luzie/Na lunch, Słodki Gdańsk oraz Smaczne zakupy.

Dodatkowo szlakiem Smaków Gdańska od 1 sierpnia będzie można się wybrać z aplikacją turystyczną Footsteps, której działanie oparte jest na personalizacji i budowaniu gotowych szlaków turystycznych dopasowanych do preferencji zwiedzającego. Program dostępny jest w polskiej i angielskiej wersji językowej, działa na iOS i Android. Footsteps to pomysł grupy młodych wrocławian, którzy brali udział w programie akceleracyjnym Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości STARTER. Dziś Footsteps to aplikacja turystyczna oficjalnie rekomendowana przez Miasto Gdańsk.

Przewodnik kulinarny, który od 1 sierpnia dostępny będzie w punktach informacji turystycznej w Gdańsku

Odkrywanie Smaków Gdańska najlepiej rozpocząć od spróbowania specjalnych Gdańskich Przystawek,  które w oparciu o lokalne receptury przygotowali szefowie kuchni dziewięciu restauracji. Stworzyli autorskie interpretacje na temat kulinarnej tradycji, tożsamości i lokalności, dzięki którym goście mogą lepiej zrozumieć współczesny Gdańsk. Wybierać można między różnymi formami śledzia, od klasycznych po kaszubsku w słodko-kwaśnej zalewie, poprzez solone z marynatami, aż po nowoczesne śledziowe “inkarnacje” w towarzystwie warzywnych i ziołowych musów oraz innych wykwintnych dodatków.

Jest też nietuzinkowy tatar z bałtyckiego dorsza, torciki z kozim serem oraz śledziowa pasta jajeczna, inspirowana historią rodzinną z czasów Wolnego Miasta. Oprócz ryb do wyboru jest również gęś pomorska z Dębogórza i wart grzechu truskawkowy tort z domowym marcepanem.

Gdańskie Przystawki już od sierpnia będą dostępne w wybranych dziewięciu restauracjach.

Gdańska Przystawka - propozycja restauracji Baryłka: talerz gdańskich śledzi na trzy sposoby ze sznapsem

TV

Żywie Biełaruś! Białoruski Dzień Wolności w Gdańsku